Binnenland
MAX

Wat zijn de 'regels' van de kerstborrel?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de 'regels' van de kerstborrel?

Deze weken staan in het teken van de kerstborrels en kerstfeesten. Hoe moet je je dan gedragen? En moet je eigenlijk wel gaan? In Villa VdB een gesprek met zelfbenoemd goeroe van het kantoorleven Japke D. Bouma.

Bouma stelt dat de borrel in de afgelopen jaren erg is veranderd. "Vroeger was de borrel vaak in een Love Actually-achtige setting met geflirt en gezuip. Dat is wel minder geworden."

Mijnenveld

Daarnaast ziet ze dat de borrel ook niet altijd meer vanzelfsprekend is: "Veel kantoren hebben sinds corona nog amper borrels; we zijn echt watjes geworden. En tegenwoordig met #metoo is het natuurlijk allemaal heel anders geworden."

"Mensen zijn erg op hun hoede in de omgang met elkaar qua grensoverschrijdend, maar ook over de politiek. Het kan een mijnenveld zijn. Vroeger ging je er gewoon heen. Je was toch al op je werk. Tegenwoordig is niemand meer op vrijdag op de zaak, het is allemaal dinsdag en donderdag geworden.

Niet voor het eten al veel drinken

En er is nog iets dat Bouma opvalt: "Sommige mensen beginnen te piepen over te veel prikkels op zo’n borrel; je kan dat ook juist als positief op pakken. De tijd gaat sneller voorbij. Te weinig prikkels is ook erg; dan verveel je je kapot en gaat de tijd langzaam."

Verder adviseert Bouma om pas te gaan drinken als je wat gegeten hebt, om hele gênante verhalen te voorkomen. Maar ook belangrijk; probeer eens met een collega te praten die je nog nooit gesproken hebt. Want daar komen vaak waardevolle contacten uit.

En wat ook moet gebeuren; afspreken met je leuke collega's wie zich belachelijk gaat maken. "Want het is belangrijk dat er wat te roddelen is over de kerstborrel. Dus spreek af wie zich dit jaar met de karaokemachine belachelijk maakt", zegt ze met een knipoog.

Op naar de bar

Zijn er dan nog tips als je bijvoorbeeld per ongeluk in een praatje verzeild raakt met een collega waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Ja hoor, stelt Bouma: "Dat is echt van alle tijden, de parasitaire collega. Die jou ziet als de redding op de borrel en je helemaal leegzuigt qua energie... Daar is een makkelijke truc voor. Samen naar de bar lopen en dan 'per ongeluk' die persoon kwijtraken. En daarom is het belangrijk dat er veel mensen naar die borrel gaan, want; hoe drukker het is, hoe makkelijker je iemand kwijtraakt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie