Podcast

De jaarlijkse kerstborrel: dé plek voor jonge heimelijke geliefden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De jaarlijkse kerstborrel: dé plek voor jonge heimelijke geliefden

[NTR] Eindelijk kerstmis! De tijd van kerstbomen, van in de supermarkt stiekem meezingen met Mariah Carey, lampjes aan, warme chocomel, liefst een knapperend haardvuur, en dan een mooi kerstverhaal.

#5 - Aangenaam, Tom (S02) - Aangenaam

De kerstborrel

In deze speciale kerstaflevering van de podcast Aangenaam gaan we terug naar het jaar 2001, toen er nog geen afstand gehouden hoefde te worden, iedereen nog gewoon naar kantoor ging, en de jaarlijkse kerstborrel dé plek was voor jonge heimelijke geliefden om elkaar eindelijk - in licht aangeschoten toestand - de liefde te verklaren.

"We draaiden al een tijdje om elkaar heen, maar we hadden onze hoop op de kerstborrel gevestigd. Dat is wel een moment waarop het een beetje uit de hand kan lopen."

...

"En toen was ik zwanger."

Maar welke naam past bij dit kerstverhaal? Dit keer geen Maria, Jozef of Jezus, geen Gabriel en zelfs geen Rudolph. Deze aflevering gaat over de naam Tom.

Thomaskerk - Foto: Lammert Sloothaak

Thomas

Tom is een afkorting van Thomas. In de namendatabank van het Meertens instituut komt de naam 23.000 keer voor. Tom is overal in het land te vinden, de naam was het populairst in de jaren '90. De naam Thomas komt zelfs wel 40.000 keer voor. Hij is ook overal in Nederland te vinden, en het populairst in Edam-Volendam. Daar heet ruim 3% van de mannen Thomas.

Er zullen niet veel mensen zijn die bij kerst aan de naam Tom of Thomas denken. Toch is de naam echt aan kerst verbonden, tenminste in sommige regio's. Dus op naar Friesland, naar het dorpje Katlijk ten oosten van Heerenveen, met zeshonderd inwoners en als trots van het dorp: het Thomaskerkje. Ik spreek er af met Folkert Sterkenburgh van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en met Dominee Dingena Hasper.

Hoe zit dat met Tom en Thomas? En hoe is het verder gegaan met de verliefde collega's van de kerstborrel? Je hoort het in Aangenaam, Tom!.

Aangenaam

De podcast is hier te beluisteren of via de bekende podcastkanalen. Aangenaam is gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie Saar Slegers, eindmontage Olivier Rekers.

Ster advertentie
Ster advertentie