Cultuur & Media
EO

5 tips voor een goede speech op de kerstborrel

foto: EO/Willem Jan de Bruin
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 tips voor een goede speech op de kerstborrel

Het is de laatste week voor de kerstvakantie, dus traditioneel vinden er veel kerstborrels plaats op de werkvloer. Een moment waarop leidinggevenden en CEO's een toespraak moeten geven. Deze staan vaak bol van de clichés. Hoe gaat het dit jaar beter? Hier zijn vijf tips van kantoortaalexpert Japke-d. Bouma.

Tip 1: Hou het kort!

De belangrijkste tip is: hou het kort, zegt Japke-d. De aandachtspanne van mensen is kort, zeker als er een borrel lonkt, dus zorg dat je in korte tijd alles zegt wat je wil zeggen. Maar, vergis je niet, het schrijven van een korte speech is vaak meer werk. "Ga er even goed voor zitten!" adviseert de speechliefhebber.

Tip 2: Oefen je speech en duld kritiek

Bazen die speeches geven zijn vaak mannen die weinig tegenspraak krijgen, stelt Japke-d. Slechte speeches worden vaak door henzelf geschreven. "Er is dan niemand die zegt: dat moet even op een andere manier", zegt de columnist. Ze adviseert: ga de speech oefenen en laat mensen erop schieten. Overigens vindt ze het ook helemaal niet raar om een speechschrijver in te huren. Waarschijnlijk horen medewerkers het verschil toch niet.

Tip 3: Bied je ontslag aan

Deze zou je niet verwachten, maar nederig je ontslag aanbieden is een goed idee tijdens een eindejaarsspeech. "Als ze zeggen: we willen je houden, doe normaal, dan zit je goed! Maar als mensen zeggen: dat komt wel goed uit, dan had je sowieso al kunnen gaan." Van dat laatste was recentelijk Elon Musk bij Twitter een voorbeeld, zegt ze.

Tip 4: Richt je op successen, niet op problemen

In kerstspeeches gaat het vaak over de successen van het afgelopen jaar, maar er worden ook vaak 'uitdagingen' genoemd voor het komende jaar. Dat moet je alleen doen als je er de oplossing bij noemt, zegt Japke-d. "Je hoort vaak sombere verhalen over dat de problemen exponentieel toenemen, maar zet er dan ook een gevarentoeslag voor je werknemers tegenover", noemt ze als voorbeeld.

Tip 5: Schmink je een beetje wit

CEO's kunnen over het algemeen wat vaker op vakantie, dus op de kerstborrel zien ze er vaak zongebruind uit. Dat geeft een slecht signaal aan de werknemers, die het hele jaar hebben moeten ploeteren. Wat witte schmink kan wonderen doen om de kloof te verkleinen.

Japke-d. Bouma over kerst- en de nieuwjaarstoespraken

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie