Binnenland
KRO-NCRV

Geen zin in de kerstborrel? 'Doe een achtje!'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen zin in de kerstborrel? 'Doe een achtje!'

Voor mensen die niet van borrels houden is het een ingewikkelde week. Dit is namelijk de week van de kerstborrel op werk. Hoe overleef je dit festijn? De gouden tip? Doe 'een achtje!'

'Het achtje' is een looptechniek waarmee je snel en effectief je gezicht kan laten zien en binnen een mum van tijd de kerstborrel weer kan verlaten. Hoe ga je te werk? Je loopt de zaal in, dwars door het midden. Op deze manier zien veel mensen je voorbijkomen. Schud wat handjes, klopt wat mensen op de schouder en knik vriendelijk. Vervolgens maak je een bocht naar links, praat je met iemand en ga je dwars door het midden weer terug. Praat hier en daar nog wat met mensen en voilà: de meesten hebben je gezien en je kunt met een gerust hart naar huis.

Hekel aan kerstborrel

Eén op de drie werkenden heeft een hekel aan de jaarlijks terugkerende kerstborrel. Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl. Dronken collega's zijn de grootste ergernis volgens de ondervraagden. "Iedereen kent de ongeschreven regels eigenlijk wel, maar tijdens de borrel is iedereen het weer vergeten. Door de ontlading, wijn en muziek word je losser en vervagen je grenzen." Dat zegt etiquette-deskundige Lilian Woltering. Maar hoe kom je de kerstborrel glansrijk door?

Do’s en don'ts

1. Feesten en lol hebben mag natuurlijk, maar er zijn grenzen. Vooral de alcoholgrens. Zorg dat je van tevoren wat eet, zodat de drank niet in één klap binnenkomt.

2. Heb je een oogje op een collega? Ga niet in een hoekje staan vozen. Flirten is leuk, maar op een kerstborrel not done.

3. Een kerstborrel is een uitstekend moment om met je baas te praten, maar let wel op waar je het over hebt. Leer je baas kennen en praat vooral niet over een eventuele promotie.

Succes en veel plezier iedereen met de kerstborrel! Lees hier het volledige artikel terug over de do’s en don’ts van etiquette-expert Woltering.

Ster advertentie
Ster advertentie