Binnenland

'Waarom leer je op school niet al hoe je rond moet komen?'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom leer je op school niet al hoe je rond moet komen?'

Het is een ambitieus plan: binnen drie jaar moet geen enkele jongere meer dakloos zijn of in een opvang zitten. Serena Groeneveld is jarenlang zwerfjongere geweest en weet wat haar lotgenoten nu echt nodig hebben van de overheid.

Gisteren werd bekend dat twaalf gemeenten nog voor de zomer een proef beginnen om alle zwerfjongeren van straat te halen. Staatssecretaris Blokhuis heeft daarvoor een plan gepresenteerd.

De straat is niet altijd de realiteit, vertelt Serena Groeneveld in NOS Met het Oog op Morgen. "Het is meer dat je bij vrienden op de bank slaapt. Bankhoppen, noemen ze het ook wel."

Groeneveld liep na problemen op haar veertiende weg van huis. Via pleegouders kwam ze er op haar zeventiende alleen voor te staan. "Waar ik toen vooral tegenaan liep was het minimumloon", vertelt ze. "Ik kreeg drie euro per uur en dat was niet genoeg. Ik kreeg mijn eerste rekeningen maar ik wist niet hoe ik die moest betalen. Ik stak meteen mijn kop in het zand."

Cursus rondkomen

Uiteindelijk stelde ze zich een doel: binnen drie jaar op eigen benen staan. Ze klopte aan bij instanties en kreeg een cursus rondkomen van de gemeente.

"Ik heb tijdens die hele cursus gedacht: waarom krijg je dit niet op de middelbare school? Je leert een kasboekje maken, je leert over toeslagen en instanties. Als je geen ouders hebt, krijg je dat gewoon niet mee. Die cursus was echt het allerbelangrijkste."

De proef die dit jaar begint wordt gehouden in de vier grote steden en in Almere, Alkmaar, Arnhem, Dordrecht, Enschede, Haarlem, Leiden en Purmerend. De twaalf gemeenten hebben zichzelf aangemeld voor het project.

Ster advertentie
Ster advertentie