Binnenland
AVROTROS

Een leven als minimalist: 'Lekker goedkoop en het zorgt voor rust'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een leven als minimalist: 'Lekker goedkoop en het zorgt voor rust'

De afgelopen maanden aten we meer thuis en bestelden we meer online. En dat is terug te zien in onze afvalproductie. De hoeveelheid huisvuil nam tijdens coronatijd toe, blijkt uit een rondgang langs verschillende afvalinstanties. Zij zien vooral een toename in karton, plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken.

"We zagen een link en zijn toen heel zachtjes begonnen met het minderen van spullen. Dat zorgde voor rust. Ik was altijd met spullen bezig en aan het opruimen", zegt minimalist Gera van den Berg in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Om onze afvalproductie te verminderen, kunnen we een voorbeeld nemen aan minimalist Gera van den Berg. "Als minimalist ga je terug naar de basis. Het is leven met een stuk minder spullen. We minimaliseren, omdat we duurzaam willen leven."

'Ik was altijd bezig met spullen'

Van den Berg ziet dat de impact op de wereld hem met name zit in spullen. "Hoe meer wij consumeren, hoe meer grondstoffen er nodig zijn. Je hebt als minimalist twee beroepen: taxateur en poortwachter."

Met taxateur bedoelt Van den Berg dat je door je eigen spullen heen gaat. Wat mag blijven en welke spullen moeten vertrekken? Het idee achter poortwachter is dat je goed let op wat er je huis binnenkomt.

De overstap naar minimalist was een geleidelijk proces voor Van den Berg en haar gezin. "Ik werd als moeder van vijf kinderen gek van de hoeveelheid spullen in huis. Ik had het idee dat ik in een kinderparadijs woonde."

Ook werden zij geïnspireerd door een documentaire op tv. "We zagen een link en zijn toen heel zachtjes begonnen met het minderen van spullen. Dat zorgde voor rust. Ik was altijd met spullen bezig en aan het opruimen."

'Gratis spaaracties doen wij niet aan mee'

We kunnen volgens Van den Berg vaker kiezen voor een rechtvaardige koop. "Wij gaan vaak voor tweedehands. Dat is lekker goedkoop en bespaart grondstoffen. Er is al zoveel voorhanden, waarom willen we dan altijd weer iets nieuws?"

Alles met mate is hun duurzaamheidsprincipe. "Je kiest voor leven met aandacht. Er zijn zoveel gratis speelgoedacties, maar kinderen spelen daar maar zo kort mee. Al krijgen we het, omdat andere mensen het meenemen dan nemen we het wel aan. Maar ik begin er niet meer aan."

Loop met andere ogen door de winkel

We produceren met elkaar vooral veel PMD en karton. Daar is ook een makkelijke oplossing voor volgens Van den Berg: "Kies bijvoorbeeld vaker voor sap in een glazen fles, dat is goed recyclebaar. Bedenk je welk pak koekjes je kiest. Ga je voor een pak waar alle koekjes voorverpakt zijn? Of ga je voor een pak waar maar één plasticje om alle koekjes zit?"

Ook aluminium- en plasticfolie vind je bij Van den Berg niet in de la. "Heb je iets over? Doe het in een bakje of leg het op een bord met een ander bord erop. Koop wasbare servetten in plaats van wegwerpservetten."

De meeste winst valt volgens Van den Berg te halen op plastic. "Je moet met andere ogen door de winkel lopen. Kies je voor gemak en voorverpakte groente? Of kies je ervoor om je eigen broccoli te snijden? Neem ook altijd je eigen herbruikbare tas mee."

Verder geeft Van den Berg als tip om papier te besparen en een Nee-Nee-sticker op de brievenbus te plakken en als het kan je product in de winkel te halen in plaats van online te bestellen, want ook dat scheelt een hoop karton.

Kies voor duurzame producten

Wil je ook graag minimalistischer leven? "Doe het niet in één keer, maar doe het in hele kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met te kijken naar welke groente en fruit je kunt kiezen zonder plastic. Kies er zo steeds een product of artikel bij waar je op let", zegt Van den Berg.

Zo kun je dat ook aanpakken met vlees. Wil je minderen met vlees? Stel bijvoorbeeld vleesvrije vrijdag in of eet minder gram vlees per dag eten. Je kunt ook kijken naar duurzame alternatieven. Koop bijvoorbeeld een ijzeren scheermes in plaats van wegwerpmesjes.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie