Binnenland
WNL

OMT-lid Schreijer: na piek omikron kan OMT op waakvlam

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Schreijer: na piek omikron kan OMT op waakvlam

Als de piek van de omikronvariant in Nederland achter de rug is, kan het Outbreak Management Team (OMT) op de waakvlam. OMT’ers Jan Kluytmans en Marc Bonten brachten dat standpunt de afgelopen dagen al naar voren en ook Anja Schreijer sluit zich bij dit standpunt aan. De arts infectieziektebestrijding houdt nog wel een slag om de arm. "Eerst moet de trend van omikron dalende zijn, dan zitten we op een goed moment om de plaats van het OMT te heroverwegen". Dat zei ze vanochtend in Sven op 1.

Het OMT moet volgens Schreijer allerminst in de prullenbak belanden. "Andere landen zijn jaloers op onze strakke structuur." Maar momenteel is het land toe aan een transitiefase, meent ze. "We hebben nog geen goed maatschappelijk afwegingskader. Hoe weeg je nou alle maatschappelijke en gezondheidsbelangen?"

Het is wat betreft Schreijer hoog tijd om de adviezen van virologen, artsen, burgers en maatschappelijk deskundigen te bundelen. "Nou komen die allemaal los aan in het Catshuis en moeten ze er daar chocolade van weten te maken."

Versoepelingen

Het gesprek vindt plaats terwijl Haagse ingewijden melden dat het kabinet van plan is om fors te versoepelen volgende week. Schreijer staat daar niet negatief tegenover. "Dit is eigenlijk een unieke kans. Het getreuzel met de booster heeft ervoor gezorgd dat we vrij recent zijn geprikt en dus goed beschermd zijn. We hebben eigenlijk een klein beetje geluk gehad."

Schreijer, die het OMT binnenkort zal verlaten, pleit voor een soort weerstation met heldere handelingsperspectieven voor de burger. Zo kunnen mensen zien welke maatregelen passend zijn tijdens verschillende scenario’s. Voorlopig is Schreijer in ieder geval optimistisch. "De prognoses rondom omikron bleken achteraf pessimistisch en daar is geen enkele OMT’er rouwig om."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Sven op 1 - 09 Feb 2022, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie