Binnenland
BNNVARA

Suïcidale Charlotte Bouwman wacht op stoep ministerie op behandelplek: 'Mijn leven staat nu stil'

foto: Twitter Charlotte Bouwmanfoto: Twitter Charlotte Bouwman
  1. Nieuwschevron right
  2. Suïcidale Charlotte Bouwman wacht op stoep ministerie op behandelplek: 'Mijn leven staat nu stil'

Charlotte Bouwman is al acht jaar suïcidaal en staat 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp. Vanaf vandaag wacht ze op de stoep van het ministerie van Volksgezondheid op een behandelplek. In De Nieuws BV vertelt ze waarom ze dit doet.

Samen met haar hond, een spandoek én een manifest voor een betere GGZ is ze van plan net zo lang op de stoep van het ministerie van Volksgezondheid te wachten totdat ze toezeggingen heeft van staatssecretaris Blokhuis. "Ik ben niet de enige die verstrikt is geraakt in het systeem en al heel lang moet wachten op de juiste hulp", zegt ze. "Het is tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt."

Zelfmoordpogingen

Charlotte is 26, journalist en schrijft een boek over haar ervaringen in de GGZ. Ze heeft 21 zelfmoordpogingen gedaan en is meerdere keren opgenomen. Ze heeft o.a. een dissociatieve stoornis en een complexe vorm van PTSS.

Zelf legt ze het zo uit: "Iedereen heeft verschillende kanten in zich. Doordat ik op jonge leeftijd chronisch getraumatiseerd ben, liggen die kanten bij mij wat verder uit elkaar. Aan de ene kant wil ik bijvoorbeeld heel graag dood. Aan de andere kant wil ik dolgraag een mooie carrière en leuke dingen met vrienden doen. Dat is heel verwarrend."

Quote

Zolang ik niet word behandeld, verlies ik steeds meer perspectief op een normaal leven

Charlotte Bouwman

'Mijn leven staat nu stil'

Charlotte stond twee jaar op een wachtlijst voor de juiste behandeling. Toen ze die twee maanden volgde, moest ze alweer stoppen. "Vanwege een reorganisatie", vertelt ze. En nu moet ze dus weer wachten. Waarschijnlijk een jaar.

"Ik weet niet of ik dat aankan." Daarom heeft ze besloten om nu te wachten op de stoep van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). "Zolang ik niet word behandeld, verlies ik steeds meer perspectief op een normaal leven", vertelt Bouwman. "Mijn leven staat nu stil."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Helpdesk voor complexe gevallen

Bouwman wil net zolang blijven zitten totdat ze op drie punten garanties krijgt van staatssecretaris Blokhuis: "Er moet een helpdesk komen voor mensen met complexe psychische problemen, er moeten landelijke behandelcentra komen voor complexe gevallen zoals ik en er moet iets gedaan worden aan de acute hulp."

De actie van Charlotte krijgt steun van Lijm de Zorg, een collectief van hulpverleners en mensen die zorg nodig hebben in de Jeugdzorg en GGZ. "Er zijn veel mensen die hulp zoeken, maar die niet kunnen vinden." Zorgverzekeraars, zorgaanbieders en overheid wijzen allemaal naar elkaar, vertelt Louis de Mast van 'Lijm de Zorg'. "Uiteindelijk pakt niemand de regie."

113 zelfmoordpreventie

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Manifest

Het collectief heeft daarom een manifest opgesteld voor een betere Jeugdzorg en GGZ, waarin het kabinet wordt opgeroepen om de zorg voor kwetsbare mensen goed te organiseren. Het manifest is geïnspireerd op het manifest van Hugo Borst voor een betere ouderenzorg. "Dat had succes en dat willen wij ook bereiken", zegt De Mast.

GroenLinks en de VVD steunen het manifest. "We moeten aan de slag, want dit kan gewoon niet", zegt VVD Kamerlid Martin Worsdorfer. Hij gaat Kamervragen stellen en wil dat er beter in kaart wordt gebracht waar nu precies de knelpunten zitten. Vooral de regeldruk en administratieve ellende zijn hem een doorn in het oog.

Charlotte zit ondertussen op een centrale plek voor het ministerie en heeft veel aanspraak. Zo heeft ze Rutte al de hand geschud. "Ik zag wel aan hem dat hij de urgentie inziet. Maar of er daadwerkelijk wat gaat gebeuren, dat moet ik nog maar afwachten."

Charlotte

Er lijkt sinds de reactie van Charlotte in De Nieuws BV schot in de zaak te zitten: om half zes vanavond gaat ze in gesprek met staatssecretaris Blokhuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie