Binnenland
NOS

Fotojournalist David van Dam maakt een bordesfoto: 'Ik wil laten zien dat het een wijde groep is'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotojournalist David van Dam maakt een bordesfoto: 'Ik wil laten zien dat het een wijde groep is'

Kabinet-Rutte IV is vandaag gepresenteerd op het bordes van Paleis Noordeinde. Voor de NRC was fotojournalist David van Dam erbij. In NOS Met het Oog op Morgen vertelde hij alvast over zijn plan van aanpak.

"Het is toch een bijzonder moment", zei Van Dam. "Ik ben negentien jaar fotojournalist en dit wordt mijn eerste bordesfoto. Het is er nooit eerder van gekomen."

Brede groep

"Ik ga de tijd nemen om een wijde foto te maken met het paleis erbij. Als er extra tijd is, dan ga ik meer close. Maar het mooiste is dat je ziet dat er anderhalve meter tussen de bewindspersonen is. Dat is ook het bijzondere aan deze bordesfoto. Het is een hele brede groep en dat wil ik laten zien", Van Dam.

"We hebben maar twee minuten de tijd. Ik heb het filmpje van vier jaar geleden teruggekeken en dat was inclusief deur open en dicht exact twee minuten. Er is een groot podium gebouwd voor de cameramensen en fotografen om op te staan. Ingedeeld in vakken van anderhalve vierkante meter. Je staat dus op een vaste plek en hoeft geen ladder te gebruiken. Verder heb ik geen idee wat er gaat gebeuren."

Van Dam: "Andere keren waren er ladders van vier meter hoog. Op het moment dat het hek openging, renden ze naar voren voor het beste plekje. Dat ging schouder aan schouder. Nu is er een heel streng toelatingsbewijs, niet iedereen is welkom."

Schouderduwen

"Ik doe veel politieke portretfotografie, wat veel rustiger is. Maar ik heb ook de jaarlijkse familiefoto een aantal keren gemaakt. Dan ben je met veertig tot vijftig mensen van de pers. Iedereen is aan het schouderduwen en schreeuwen. Dat is ook heel apart om mee te maken", aldus Van Dam.

"Ik maak me niet de illusie dat ik een echt onderscheidende bordesfoto ga maken. Misschien gebeurt er nog iets als ze naar buiten lopen, of komen ze toch binnen de anderhalve meter als ze weer naar binnen gaan. Maar ik heb nog nooit een bordesfoto gezien waar echt iets bijzonders gebeurde. Ik hoop het natuurlijk wel."

oog 5v12

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie