Binnenland
KRO-NCRV

Machtsmisbruik en intimidatie bij ziekenhuispersoneel: 'Het is de zoveelste wake-up call'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Machtsmisbruik en intimidatie bij ziekenhuispersoneel: 'Het is de zoveelste wake-up call'

Uit een nieuwe enquête van het vakblad Medisch Contact blijkt dat machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, racisme en intimidatie onder ziekenhuispersoneel vaak voorkomt. "Hoe jonger, hoe kwetsbaarder je bent", zegt Bertho Boer, hoofdredacteur van Medisch Contact, bij Spraakmakers.

Baanperspectief

Het is niet de eerste keer dat er uit onderzoek blijkt dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag in de zorg, vooral onder ziekenhuispersoneel. "Het is de zoveelste wake-up call", aldus Femke Merel van Kooten, belangenbehartiger bij NU91. "Het wordt wel een keer tijd voor daden in plaats van woorden." Boer is het daarmee eens: "Veilig dingen melden zou moeten kunnen zonder dat je baanperspectief op het spel komt te staan."

Coschappen

Het gedrag wordt vooral ervaren door jong personeel. "We zien dat de grootste groep het aangeeft tijdens hun coschappen. Daarna vroeg in hun carrière. Hoe jonger, hoe kwetsbaarder je bent", zegt Boer. Bovendien zou het personeel niet altijd weten waar dit soort gedrag gemeld moet worden. "Het moet in de cao opgenomen worden dat er een protocol komt", stelt Van Kooten.

Taboe

"Ik ben niet een voorstander van aanspreken, eerder van bespreken", reageert Jaap Hamming, hoofd heelkunde bij LUMC Leiden. "Omstanders moeten ook melding maken. Daar moeten mensen een actievere rol in spelen." Voor Avin Ghedri, arts in opleiding, is het duidelijk dat er een "cultuurverandering" moet komen. "Je weet nooit waar je melding terechtkomt, waardoor het een taboe blijft."

Aanspreekcultuur

Ghedri wijst hierbij naar de consequenties voor iemands carrière wanneer iemand melding doet. "We horen vaak over intimidatie rondom opleidingsperikelen, als je bijvoorbeeld niet wordt aangenomen, dat je dan wordt gekleineerd. Zowel op seksueel gebied als op professioneel gebied", zegt de arts in opleiding. "Het helpt als je het bespreekt. Maar als je in zo’n kwetsbare situatie zit, doe je dat niet." Boer bevestigt dit: "Ik denk dat er werk te doen is wat betreft de aanspreekcultuur."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie