Binnenland
AVROTROS

Nederland: kampeerland bij uitstek

foto: Beeld en Geluidfoto: Beeld en Geluid
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland: kampeerland bij uitstek

Alle Nederlanders samen zijn goed voor 5,2 miljoen vakanties op de camping, waarvan de helft in eigen land. Eén op de tien huishoudens heeft een caravan en daarmee zijn wij het nummer 1-kampeerland ter wereld. Maar waarom houden Nederlanders toch zoveel van de camping? En wat is de toekomst van het kamperen?

Veel mensen is het met de paplepel ingegoten: vakantie betekent kamperen. Met de hele familie op pad met tent, caravan, camper of vouwwagen. Kinderen fietsen en rennen rond over het campingterrein en papa en mama zitten lekker voor de tent met een goed boek en een glas wijn. "Het geeft je een enorm gevoel van vrijheid. We wonen in een dichtbevolkt land, veel mensen wonen in de stad. Op de camping heb je de ruimte. Lekker in de natuur en buitenlucht", zo verklaart Jos Mark van website Campingtrend de liefde voor kamperen van veel Nederlanders.

Kamperen anno 2018

Vrijheid en blijheid zijn anno nu nog steeds de belangrijkste redenen om voor de camping te kiezen. Jos Mark van Campingtrend: "Voor mij persoonlijk is het echt die vrijheid. Niets moet, alles mag. Met je blote voeten in het gras of zand en 's ochtends gewoon in korte broek en blote bast naar buiten stappen. Dat doe je thuis niet."

Het is de goedkoopste manier van vakantie vieren én je zit midden in de natuur. Fervent kampeerder Jos Mark snapt niet waarom sommige mensen niet van kamperen houden. "Waarom zou je in een all-inclusive hotel gaan slapen waar je alleen naar het buffet of het zwembad kan? En waar je bovendien op hetzelfde kussen slaapt als die dikke Duitser vorige week?!" Toch wordt ook het kamperen de laatste jaren steeds luxueuzer. Glamping heeft zijn intrede gedaan: de tent staat al klaar met een keurig opgemaakt bed en goede sanitaire voorzieningen. Ook doelgroepkamperen heeft zijn intrede gedaan. Jos Mark somt op: "Kamperen met kinderen, kamperen zonder kinderen, kamperen met alleen maar mensen met dezelfde hobby..." Kortom: voor iedereen is er een camping.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie