Binnenland

'Als je Freddie Mercury zingt, ben je vrij om alles te doen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je Freddie Mercury zingt, ben je vrij om alles te doen'

[NOS] 25 jaar geleden. Een zwarte dag in de rockwereld: Queen-zanger Freddie Mercury overlijdt aan de gevolgen van aids. De band The Dutch Queen Tribute herdenkt de zanger vanavond met een concert. "Hij zei het zelf al vóórdat hij zong bij Queen: ik word geen ster, ik word een legende. En dat was uiteindelijk ook gewoon waar", zegt Merijn van Haren, zanger van de tribute-band in het NOS Radio 1 Journaal.

Van Haren heeft zijn hele leven al een fascinatie voor Queen, ook al was hij 4 jaar oud toen Mercury overleed. "De muziek van Queen was altijd bij ons thuis te horen. Ik was te jong om het nieuws over zijn dood te snappen, maar het heeft niet lang geduurd voordat ik doorkreeg hoe zonde het was dat ik hem nooit live heb kunnen zien."

Vanaf dat moment begon Van Haren Queens liedjes ook te zingen. "In de douche zong ik Bohemian Rhapsody en We Are The Champions. Ik hoop niet dat de buren dat gehoord hebben, want dat was toen nog niet zo heel mooi."

Luister hier naar het gesprek met Merijn van Haren op NPO Radio 1:

In zijn tienerjaren kreeg hij nog meer interesse in hun muziek. "Ik bedoel: Bohemian Rhapsody. Dat nummer kent iedereen toch? Het staat al jaren op nummer 1 in de Top-2000. Hij was de grootste rockzanger ooit."

Maar op het idee voor een echte tribute-band kwamen Van Haren en zijn vrienden pas later, tijdens een optreden op festival Zwarte Cross. "Daar hebben we een keer allemaal nummers van Queen gedaan. We dachten toen dat het eenmalig zou zijn, maar kregen zoveel boekingen dat we ermee door zijn gegaan."

Drie takes

Vanaf dat moment besloot Van Haren zich te verdiepen in Mercury's leven. "Hij had een heel bijzonder, apart leven." Hij noemt het nummer Innuendo als voorbeeld. "Toen was hij al zo ziek dat hij maar drie takes achter elkaar kon opnemen. Tussendoor moest hij rusten. Maar die drie: dat waren me er takes. Daar hoor je helemaal niet aan dat hij ziek was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat nummer was een van de redenen dat de tribute-band besloot om ook onbekende nummers op te voeren. "Het is zo leuk om te doen, die afwisseling. Die minder bekende nummers zijn ook zo goed."

Onbekende nummers of niet, verwacht Van Haren vanavond niet in een van de opvallende outfits van Mercury. "Als je Freddie Mercury zingt, ben je vrij om alles te doen. Maar het is geen verkleedpartij, het gaat om de muziek. Je kunt niet iemand anders zijn, maar wel de muziek eren."

Ster advertentie
Ster advertentie