Binnenland
NOS

Besmetting via je huid, hypotheek betalen en nog meer vragen over coronacrisis beantwoord

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Besmetting via je huid, hypotheek betalen en nog meer vragen over coronacrisis beantwoord

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen beantwoord over de coronacrisis. Met vandaag Arjan Vliegenthart van het Nibud en dokter Ted van Essen.

Het Coronaspreekuur van 29 maart 2020

Kan ik mijn kinderen minder zakgeld geven?
"Ja. Het belangrijkste van zakgeld, of er nou corona is of niet, is dat het leergeld is", legt Arjan Vliegenthart van het Nibud uit. "Daarin leer je over inkomsten en uitgaven en over wanneer dingen op zijn. Als je met je kind het gesprek kunt voeren van 'ik heb minder inkomsten en dus kan ik je minder zakgeld geven', dan voer je een heel zinvol financieel gesprek waarin dat kind waarschijnlijk ook best goed mee kan komen. Neem je kind mee in de situatie. Kinderen kunnen rationeel best een hoop begrijpen, maar het is wel oefenen", denkt Vliegenthart.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom wordt binnen een gezin niet iedereen ziek van het coronavirus?
"Dat is iets wat we niet weten", zegt huisarts Ted van Essen. "De eerste vraag is, of dit wel klopt? Misschien heeft iemand het gehad zonder verschijnselen. En we weten ook niet waarom een virus bij de ene persoon wel vast blijft plakken aan het slijmvlies en bij de ander weer niet. Het kan zijn dat sommige mensen moeilijker zijn te pakken door virussen. Dat is iets genetisch", zegt Van Essen.

De 1,5 meter afstand is belangrijk, maar waarom wordt er niet gemaand bij harde wind extra voorzichtig te zijn?
"Hele goede opmerking", zegt Ted van Essen. "We hebben een intelligente lockdown volgens Rutte. Deze moet je ook intelligent toepassen. Als je op anderhalve meter staat en de wind komt naar je toe. Dan moet je daar op letten. Zorg er voor dat je uit de wind staat. Bijvoorbeeld van de wielrenners die je passeren. Daar denk ik serieus over na. Ik zie ook andere mensen daarover nadenken."

Als ik via mijn eigen sleutel naar binnen ga, handschoentjes van latex draag, op veilige afstand blijf en niks aanraak. Kan ik dan wel gewoon naar mijn oude moeder toe?
"Ook dit is niet verstandig", denkt Ted van Essen. "Het risico neemt toe naarmate je meer mensen ziet. Het risico in deze is niet nul, zelfs al ben je nog zo voorzichtig. Je moet ergens een regel stellen. Dat is de regel die we nu hebben, dus doe ook dit niet", zegt Van Essen.

Ik ben bezig met mijn belastingopgave. Zijn er nog slimme aftrekposten-trucs om de kosten te drukken?
"Het belangrijkste is dat je je aangifte voor 1 april doet, want dan krijg je het geld sowieso voor de zomer terug", zegt Arjan Vliegenthart. "Dus als je geld wil besparen dan moet je nu je aangifte doen! Op de website van het Nibud staan nog allerlei tips waar je op kan letten bij het doen van je belastingaangifte", vult Vliegenthart aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarop aanvullend heeft Vliegenthart nog twee tips om snel en makkelijk geld te besparen. Energie en internet. "De energieprijzen zijn nu laag omdat een groot deel van de wereld stil ligt en we een zachte winter hebben gehad. Als je over sluit kan je nu een korting krijgen. Daar kun je 500 euro per jaar op besparen. Bij internet kun je soms 150 euro besparen bij een nieuw abonnement."

Zijn er verschillende coronasoorten in omloop? En kun je die tegelijk oplopen en extra ziek worden?
"Coronavirussen bestaan al langer, maar degene waar we het nu over hebben is een nieuwe variant", zegt Ted van Essen. "We weten dat dit virus er ook in verschillende mutaties is, maar op dit moment kun je nog maar één keer ziek worden van dit coronavirus. Over een paar jaar is dat misschien wel anders."

Ik hoor de hele tijd dat virus het lichaam kan binnendringen via ogen, neus en mond. Kan het ook via de oren en door de huid?
"Nee dat kan niet", zegt Ted van Essen. "Het virus dringt alleen je lichaam binnen via slijmvliezen en niet via de huid. Daardoor kan het ook niet via de gehoorgang, want in je gehoorhang zitten geen slijmvliezen. In je ogen en je neus is dat wel zo."

Ik maak me zorgen over het betalen van mijn hypotheek. Deze en komende maand lukt me wel, maar daarna? Moet ik pro-actief de bank benaderen?
"Hoe sneller je er naartoe gaat hoe beter", zegt Arjan Vliegenthart. "De Nederlandse Vereniging van Banken heeft ook gezegd dat banken coulanter willen gaan zijn. Daarnaast zie je dat mensen vaak te laat in actie komen. Hoe eerder je erbij bent hoe makkelijker je de problemen kunt oplossen. Dus als je de problemen aan ziet komen, onderneem dan nu al actie. Steek je niet diep in de schulden. Dit geldt niet alleen bij een hypotheekschuld maar bij al je schulden. Wij horen dat banken hiertoe bereid zijn."

Kunnen mensen die corona hebben gehad weer bij pa en ma op bezoek?
"Ja, dat kan en ik zou dat ook doen", zegt Ted van Essen. "Je moet dan wel een paar dagen niet meer ziek. Geheel klachtenvrij. Maar dit geldt alleen als er echt bij jou is vastgesteld dat je corona hebt gehad."

Val je met een HIV-besmetting ook in de risicogroep voor corona?
"Dat hangt er vanaf wat de status van de HIV is", volgens Ted van Essen. "Twintig jaar geleden zou je absoluut verminderde weerstand hebben gehad. Maar tegenwoordig kun je er klachtenvrij mee functioneren en zijn de medicijnen zo goed. De enige manier om er achter te komen of je in de risicogroep zit met HIV is door het gesprek aan te gaan met je arts."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord terug in het coronaspreekuur.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie