Binnenland
BNNVARA

Waarom is een vrouwenrechtswinkel nodig?

foto: Sarah-Dona Manevfoto: Sarah-Dona Manev
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is een vrouwenrechtswinkel nodig?

Nijmegen en Maastricht waren de pioniers, al zo'n 30 jaar geleden. Maar vorige maand opende ook in Amsterdam een vrouwenrechtswinkel de deuren. In De Nieuws BV vertellen juridisch expert Sarah Jeddaoui en juridisch adviseur Joanne van Gool waarom juridische hulp exclusief voor vrouwen anno 2021 nog steeds nodig is.

Met vestigingen in Nijmegen in Maastricht heeft Nederland al twee rechtswinkels speciaal voor vrouwen. Afgelopen maand opende een derde vrouwenrechtswinkel in Amsterdam en dat bleek nodig. Jeddaoui: “We zitten op dit moment tot 1 november al vol, dus we hebben eigenlijk al een wachtlijst.” Ook hebben ze op dit moment al meer cliënten dan Nijmegen en Maastricht in een jaar hebben. Dat ligt volgens Van Gool aan de buurt, Nieuw-West, omdat daar veel vrouwen wonen die niet zomaar een advocaat kennen en bellen.

Vrouwen voelen zich meer op hun gemak

Gewone rechtswinkels zijn natuurlijk ook voor vrouwen, in sommige gevallen verwijzen ze de vrouwen die bij de vrouwenrechtswinkel aankloppen ook door. Maar ze merken bij de vrouwenrechtswinkel dat ze de afgelopen maand veel vragen krijgen die alleen gesteld worden voor vrouwen. “Dat zijn bijvoorbeeld vrouwen die vragen naar hun financiële situatie na een scheiding of die vragen hebben over zwangerschapsdiscriminatie”, legt Jeddaoui uit. Vrouwen voelen zich bij hen meer op hun gemak. “Ze kloppen meestal eerst bij ons aan, voordat ze naar een advocaat gaan. Dus we merken dat zo’n eerste lijn heel belangrijk is”, zegt ze.

Bij de vrouwenrechtswinkel werken ze gender- en cultuursensitief. “Dat betekent dat wij rekening houden met dat er genderongelijkheid heerst en in hoeverre we dat weer recht kunnen trekken”, vertelt Jeddaoui. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met veel verschillende culturen en talen, daar spelen ze op in. Zo zijn er medewerkers in dienst die meerdere talen spreken, hierdoor kunnen de vrouwen in hun moedertaal hun verhaal doen. “En dan gaat zo’n gesprek stukken makkelijker. Zeker bij gevoelige vragen is het fijn als je dat in je eigen taal kunt doen”, zegt Van Gool.

Experts en adviseurs

In de rechtswinkel werken ze met juridisch experts en juridisch adviseurs. De expert pakt de casussen op en geeft adviezen. Als een casus te ingewikkeld voor de rechtswinkel is, laat een expert weten dat het tijd is om een advocaat in te schakelen. “Juridisch adviseurs zijn studenten die studeren aan de universiteit en zij gebruiken hun ervaring en doen daadwerkelijk de spreekuren”, legt Jeddaoui uit.

Als man kun je ook aan de slag gaan bij de vrouwenrechtswinkel. Wel is dan belangrijk dat je je bewust bent van de genderongelijkheid en dat je dus een beetje feministisch zijn. Wel merkt Jeddaoui dat vrouwen zich toch fijner voelen bij andere vrouwen. En niet alleen vrouwen zijn als cliënt welkom bij de vrouwenrechtswinkel, ook als je non-binair bent. “We hebben in onze communicatie ook echt vermeld dat iedereen die zich vrouw voelt, bij ons welkom is. Dus ook als je bijvoorbeeld transgender bent of genderfluïde”, legt Jeddaoui uit.

Normale rechtshulpverlening beter inrichten

Naast deze rechtswinkel, worden er nog meer vrouwenrechtswinkels in Amsterdam geopend omdat de vraag gewoonweg te groot is. Maar betekent dat niet gewoon dat de normale rechtshulpverlening beter ingericht moeten worden? “Zodra alle vrouwen gelijk zijn aan mannen, zou dat moeten lukken. Maar tot die tijd zijn de vrouwenrechtswinkels nodig”, vertelt Jeddaoui.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie