Binnenland
NOS

OK-assistenten en anesthesisten willen ook op andere afdelingen kunnen bijspringen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OK-assistenten en anesthesisten willen ook op andere afdelingen kunnen bijspringen

De operatieassistenten en anesthesiemedewerkers hadden tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis - toen operaties werden uitgesteld - hun handen vrij. Maar ze mochten niet bijspringen op de verpleeg- en IC-afdelingen die volliepen met patiënten. Nu starten de ziekenhuizen in Rotterdam-Rijnmond een speciaal programma zodat mensen alsnog flexibeler ingezet kunnen worden. Nicole Dreessen, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten, vertelt er alles over in het NOS Radio 1 Journaal.

NOS Radio 1 Journaal

"Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers zijn niet opgenomen in de Wet BIG, dat zijn beroepen die erkend worden en zonder toezicht voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. Bijvoorbeeld het plaatsen van een blaaskatheter of een injectie geven of het hechten van een huid", zegt Dreessen.

"We kunnen het wel, we doen het ook dagelijks op de operatiekamer, maar het is niet wettelijk geregulariseerd."

Bekwaam

"Tijdens de eerste coronagolf werden alle ingrepen stopgezet, iedereen moest meehelpen op de IC-afdelingen en spoedeisend hulp. Daar kregen we heel we vaak te horen dat we niet BIG-geregistreerd zijn en we die handelingen niet mogen doen", aldus Dreessen.

"Terwijl we zeker bekwaam zijn. Nu is het echt tijd om die twee beroepsgroepen volledig te erkennen."

Kwaliteit

"Bijscholing is altijd nodig. Wat Rotterdam-Rijnmond nu doet is een heel goed voorbeeld. Wij zouden willen dat het overal gebeurt en op dezelfde manier. Zodat we net als alle verpleegkundigen in Nederland op hetzelfde niveau zitten", stelt Dreessen.

"We moeten kwaliteit leveren, de veiligheid van de patiëntenzorg blijft bovenaan staan. Daar moet je tijd voor maken. Scholing is belangrijk en moeten we vooral blijven doen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie