Binnenland

Strafbeschikking gekregen? Dit moet je doen!

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Strafbeschikking gekregen? Dit moet je doen!

[AVROTROS] Duizenden mensen hebben in de afgelopen jaren een strafblad gekregen, terwijl ze mogelijk vrijgesproken hadden moeten worden. Dat blijkt uit interne rapporten van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om zogenaamde strafbeschikkingen.

Zo werd Ed van der Velde bijna veroordeeld wegens diefstal van een telefoon, terwijl hij slechts onderzocht wie de eigenaar was. GroenLinks wil dat er onderzoek komt naar deze onterechte veroordelingen.

Wat is een strafbeschikking?

"Een strafbeschikking is een door de Officier van Justitie uitgedeelde straf. Er komt geen rechter aan te pas. De straf kan een boete zijn, maar ook een forse werkstraf", legt strafrechtadvocaat Sander Arts van Singel Advocaten uit. Wel kun je, als je het er niet mee eens bent, de rechter vragen om er alsnog naar te kijken. Dit heet 'verzet instellen'. De rechter bekijkt dan opnieuw de zaak en kan je vrijspreken, maar ook een zwaardere straf geven.

Uit onderzoek van het OM blijkt dat in een aantal gevallen een straf opgelegd is, terwijl dit onterecht was. Arts: "Als je niet binnen twee weken reageert staat automatisch jouw schuld vast. Je kunt niet meer in bezwaar en krijgt mogelijk een strafblad, wat problemen geeft als je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvraagt. Ook kan je problemen krijgen bij reizen naar het buitenland, zoals Amerika". Arts gaat er vanuit dat dit vaak gebeurd is. "Er is pasgeleden een onderzoek geweest waaruit blijkt dat in 15% van alle zaken de schuld niet voldoende blijkt."

Gevonden telefoon leverde bijna strafblad op

Dat het goed mis kan gaan ontdekte Ed van der Velde. Hij werkt aan het spoor en vond tijdens zijn werkzaamheden een kapotte telefoon. "Na overleg met mijn collega's besloot ik om de telefoon naar een reparateur te brengen. We wilden het glas laten vervangen, waarna we konden ontdekken van wie de telefoon was." Hoewel Ed's intenties goed waren, belde de telefoonwinkel toch de politie. Toen hij weer in de winkel kwam werd hij gearresteerd.

Ed: "Volgens de Officier van Justitie had ik de telefoon gestolen en moest ik een boete van 400 euro betalen. Ook zou ik een strafblad krijgen en mogelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag. Dat zou gevolgen hebben omdat ik ook penningmeester ben van een zangkoor. Begrijp me goed, m'n hele leven heb ik mij netjes aan de wet gehouden en ik zit er niet op te wachten dat ik nu alsnog een strafblad krijg." Uiteindelijk ging Ed naar de rechter en die sprak hem vrij.

GroenLinks: onderzoek naar onterechte veroordelingen

Voor GroenLinks is de maat vol. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg wil dat er een onderzoek komt naar onterechte veroordelingen door de strafbeschikking. "De negatieve gevolgen moeten worden hersteld," zegt ze. Op dit moment is hiervoor geen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Onder meer de coalitiepartijen zijn tegen. Wel krijgen verdachten vanaf oktober een advocaat toegewezen om gerechtelijke dwalingen te voorkomen.

Lees hier meer over het onderzoek naar onterechte veroordelingen.

Daarnaast wil Buitenweg dat de strafbeschikkingen duidelijker worden. Ze zien er nu nog te veel uit als verkeersboetes, maar hebben doordat je een strafblad kan krijgen, veel grotere gevolgen. "GroenLinks is hier altijd tegen geweest. Niet een medewerker van het OM, maar de rechter moet oordelen over zaken waarvoor je een strafblad kunt krijgen. Het OM heeft een ander perspectief en dat leidt ertoe dat zij hogere straffen opleggen, soms zelfs in zaken waarvoor geen bewijs is."

Wat moet je doen als je een strafbeschikking krijgt?

Strafrechtadvocaat Sander Arts geeft tips:

  • Krijg je een strafbeschikking op de mat? Reageer binnen twee weken. Dit heet 'verzet instellen'.
  • Neem contact op met een ervaren advocaat en laat deze een inschatting maken. Dit is regelmatig kosteloos.
  • Twijfel je of je de zaak wil laten voorleggen aan een rechter? Teken dan verzet aan, dit kun je tot de rechtszaak altijd weer intrekken. Later in verzet gaan kan niet!
  • Het heeft niet altijd zin om verzet aan te tekenen. Als de zaak helder is en de straf passend, dan kan het je veel gedoe besparen. Bespreek dat wél met een advocaat.
  • Trap in elk geval níet in de sprookjes die vaak worden verkondigd door het Openbaar Ministerie, namelijk dat de straf anders hoger zou worden.
  • Betaal nóóit voordat je zeker weet dat je geen verzet wil instellen. In dat geval kan je namelijk geen bezwaar meer maken.

Strafbeschikking gekregen? Dit moet je doen!

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie