Binnenland
AVROTROS

Bi-personage in Disney-serie: 'Er is meer dan monoseksualiteit'

foto: Markus Spiskefoto: Markus Spiske
  1. Nieuwschevron right
  2. Bi-personage in Disney-serie: 'Er is meer dan monoseksualiteit'

Mickey & Minnie Mouse, Tarzan & Jane, The Beauty & the Beast. Alle bekende 'Disney-koppels' zijn hetero. Maar The Owl House op Disney Channel heeft de primeur: het is de eerste Disney-serie met een biseksueel hoofdpersonage. Voorzitter Barbara Oud van Bi+ Nederland is blij, zegt ze in Stax&Toine: "We zien nu eindelijk een beetje representatie."

Oud wil daarbij gelijk een belangrijke kanttekening maken. "We zeggen nu wel dat ze biseksueel is, maar er zijn heel veel mensen die op mensen van meer dan één gender vallen."

Monoseksualiteit

Het is om die reden dat Oud zichzelf 'bi+' noemt. Een personage in een Disney-serie moet volgens haar vooral laten zien dat er meer is dan monoseksualiteit. "Er geldt een norm dat je alleen maar op 1 gender kunt vallen, je bent of hetero, of homo of lesbisch. Maar dit laat zien dat er meer is."
{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=1W1FFiT51lg" start="false"}
Bovendien is het volgens Oud fijn dat biseksualiteit nu niet het centrale thema in de serie is. "Vaak als er een lhbt-karakter is, ligt daar erg de nadruk op. Maar in deze serie wordt het verwerkt, zonder dat er veel nadruk op ligt. Disney heeft zo'n grote invloed, iedereen groeit ermee op. Ik vind het heel mooi dat Disney die gelegenheid geeft."

Biseksueel hoofdpersonage in Disney serie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie