Binnenland

5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

foto: ANPfoto: ANP
 1. Nieuwschevron right
 2. 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

[EO] In Nederland gooien we per hoofd van de bevolking 41 kilo elk jaar eten weg, 15 procent daarvan gooien we weg vanwege de ten minste houdbaar tot-datum. Dus stelde Minister Carola Schouten, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onlangs dat we minder gevoelig met die data moeten omgaan. Voedselverspilling was bij Dit is de Nacht daarom onderwerp van gesprek. Daarbij kwamen enkele handige tips aan bod.

 1. Koop niet te veel in
  Voedselverspilling tegengaan begint bij het inkopen. Te veel eten wordt weggegooid omdat we simpelweg te veel inkopen. "We zijn in Nederland als de dood dat we bijvoorbeeld onze gasten te weinig voorzetten", stelt Bart Aupers van Kromkommer. Hij meent dat we niet bang moeten zijn dat onze tafelgasten te weinig krijgen, immers houden we vrijwel altijd eten over.

 2. Wees creatief in de keuken
  Sta stil bij hoe of wanneer je nog gebruik van eten kan maken nadat je teveel hebt gekocht of gekookt. "Heel veel mensen kieperen eten onnodig snel weg", aldus Aupers. Dat terwijl er veel manieren zijn handig met het bewaren van voeding om te gaan.

 3. Gebruik aanbiedingen
  Verkleuring van groente of fruit betekent niet per se dat voeding niet goed meer is. Er zijn ook andere oorzaken, zoals lichtinval. En volgens Joep Weerts van Potverdorie! wordt voeding ook soms in de aanbieding gegooid als het er minder mooi uitziet, dat terwijl 'het gewoon veilig te eten is'.

 4. Eet meer seizoensgebonden
  Vraag je af wat er op dit moment, in dit seizoen beschikbaar is. En wat lekker is. Supermarkten hebben volgens Aupers een ontzettend breed aanbod, omdat consumenten verwachten dat altijd alles maar beschikbaar is. Door constant een breed assortiment beschikbaar te hebben, wordt er ook meer weggegooid.

 5. Gebruik je zintuigen
  In negen van de tien gevallen kan voeding nog geconsumeerd worden na de ten minste houdbaar tot datum. En dus geldt volgens Weerts: voor je iets wilt weggooien, eerst knijpen, ruiken, voelen en proeven. Ten minste houdbaar tot zegt al dat je voeding niet per se hoeft weg te gooien.

We moeten volgens Weerts overigens ook niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, wat betreft onze voedingswensen. Alles is volgens hem voor een habbekrats verkrijgbaar. "Het wordt alsmaar goedkoper en goedkoper, ergens wordt die prijs betaald maar dat kun je niet lang volhouden."

Ster advertentie
Ster advertentie