Binnenland
NOS

Rode Kruis humanitair servicepunt in Ter Apel vandaag weer open

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis humanitair servicepunt in Ter Apel vandaag weer open

Vanwege de onveilige situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel besloot het Rode Kruis het humanitaire servicepunt vlakbij het aanmeldcentrum te sluiten. Vandaag gaat het servicepunt weer open.

Rode Kruis servicepunt in Ter Apel vandaag weer open

“Er zijn vorige week een aantal geweldsincidenten geweest, Voor ons was het niet veilig om ons werk te doen. Ook voor de mensen daar niet. Wat dat betreft was het niet veilig genoeg om goed hulp te kunnen verlenen”, vertelt Nicole van Batenburg van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal.

Spanningen

“Er zijn spullen kwijt geraakt, daarvoor hebben wij ook aangifte gedaan. Je kan je natuurlijk ook voorstellen dat als er heel veel mensen bij elkaar op één plek zijn, het zorgt voor spanningen. Die lopen ook echt op. We zien ook dat steeds meer mensen buiten moeten slapen. Het is dan ook niet zo gek dat de sfeer anders wordt en minder fijn om buiten te zitten. Mensen moeten überhaupt niet buiten slapen. Het is niet gek dat dit zorgt voor spanningen.”

Veiliger

“We zien dat het voor ons veiliger is om weer aan het werk te gaan doen. Wij hebben onze trekker verplaatst en onze medewerkers worden gebriefd voordat ze aan de slag gaan in Ter Apel. Dus wat dat betreft is het voor ons veiliger.”

Dat de situatie is verbeterd voor de medewerkers van het Rode Kruis heeft niet te maken met het feit dat de gemeente het gebied rondom het aanmeldcentrum heeft aangewezen als risicogebied. “De heropening van ons servicepunt staat los van het uitroepen van een veiligheidsrisicogebied. Wij zijn blij met deze keuze van de gemeente, het is daardoor veiliger voor alle mensen. Maar als dat niet was gebeurd, waren wij wel open gegaan. Wij gaan nu werken met een beveiliger die ervoor kan zorgen dat onze medewerkers veilig hun werk kunnen doen.”

Servicepunt

“Zo’n humanitair servicepunt is een wereldwijd concept. Deze staat normaal gesproken naast migratieroutes. Medewerkers van het Rode Kruis bieden daar een luisterend oor aan, ze delen informatie, mensen kunnen hun mobiele telefoon opladen en mensen kunnen contact houden met het thuisfront. Het belangrijkste is natuurlijk dat wij EHBO kunnen verlenen.”

“Wij zijn in Ter Apel twee weken open geweest. Toen moesten we helaas even sluiten. Er komen natuurlijk ook heel veel vragen binnen over de aanvraagprocedure. Daar kunnen wij wel bij ondersteunen. Wij hebben in Ter Apel ook een coördinator die Arabisch spreekt. Die is zelf in 2015 uit Syrië gekomen. Die is daar nu. Het is heel fijn dat hij de mensen kan ondersteunen met hun vragen, omdat hij Arabisch spreekt. Maar ja, het zijn hele uiteenlopende vragen. Gedurende de twee weken dat wij er waren, werden het steeds meer vragen. Dat baart ons zorgen.”

Vragen

“Afgelopen weekend sliepen er zo’n driehonderd mensen buiten. Dus de kans is zeker aanwezig dat wij weer veel vragen zullen krijgen.”

RJN Rode Kruis

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie