Binnenland

Visser stunt met eerste Europese titel op 3.000 meter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Visser stunt met eerste Europese titel op 3.000 meter

[NOS] Esmee Visser heeft op haar eerste grote internationale toernooi zeer verrassend het goud gewonnen op de 3.000 meter. Bij de EK afstanden in het Russische Kolomna beet iedereen zich stuk op haar tijd: 4.05,31.

De 21-jarige Visser reed met strakke rondjes in de 31 seconden bovendien een persoonlijk record en is de laatste weken in uitstekende vorm. Vorige week plaatste ze zich ook al zeer verrassend voor de Olympische Spelen, dat was op de 5.000 meter.

"Ik sta hier echt perplex", vertelde Visser na haar race. "Ik kwam hierheen en dacht: wow, ik mag een EK rijden en ervaring opdoen voor de Spelen. Plaats acht of negen had ik verwacht, maar dit kan ik echt niet geloven!"

Visser kwam al in de derde rit op het ijs en moest daarna lang wachten. "Ik viel nog bijna op het laatste stukje, dus eigenlijk baal ik een beetje van deze race. Daar moet ik nog aan werken, maar dit is echt geweldig. Europees kampioen: zo cool!"

Carlijn Achtereekte pakte achter Visser het zilver in 4.06,81, Natalia Voronina werd voor eigen publiek derde in 4.07,62. De derde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op het Russische ijs was Annouk van der Weijden. Zij eindigde met 4.12,48 als achtste.

Geen Wüst en De Jong

Wereldkampioene Ireen Wüst ontbreekt dit weekend in Rusland, net als elf andere Nederlandse schaatsers die zeker zijn van de Olympische Spelen. Ook Nederlands kampioene Antoinette de Jong is er niet bij.

EK Afstanden

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er gestreden om Europese afstandstitels: de eerste EK afstanden vinden plaats in het Russische Kolomna. De 5.000 meter (v) en de 10.000 meter (m) staan niet op het programma, de overige afstanden wel. In het seizoen voor en na de Olympische Spelen organiseert de internationale schaatsunie ISU een gecombineerd EK sprint en allround. In de overige jaren worden de EK afstanden verreden.

Ster advertentie
Ster advertentie