Binnenland
NOSNTR

Waarom Poetin groots onthaald wordt in Servië

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Poetin groots onthaald wordt in Servië

Er komen wel vaker buitenlandse presidenten naar Belgrado, maar nooit worden ze zo verwelkomd als de Russische president Poetin. Busladingen vol met tienduizenden Serviërs komen naar de hoofdstad om een glimp op te vangen van 'grote broer Poetin'.

Het is inmiddels een vertrouwd beeld, de boomlange Servische president Aleksandar Vucic, en zijn twee koppen kleinere Russische collega Vladimir Poetin. Het aantal bezoeken van Russische leiders aan Belgrado en van Servische leiders aan Moskou is zo langzamerhand niet meer te tellen.

Correspondent Mitra Nazar staat tussen de menigte in Belgrado. Rond half vijf vertelt ze in Nieuws en Co waarom de band tussen Rusland en Servië zo hecht lijkt.

Sneer protesten

Poetin is geliefd onder de Servische bevolking. Volgens een peiling vindt 57 procent van de Serviërs de Russische president de meest betrouwbare buitenlandse leider, gevolgd door Merkel met 43 procent. Maar het feestelijke onthaal wordt ook gezien als een sneer van president Vucic naar de aanhoudende anti-regeringsprotesten van de afgelopen weken.

Vucic wil maar weer eens laten zien dat het Westen er niet op moet rekenen dat de Servische wens om lid te worden van de EU, ook betekent dat het Rusland de rug zal toekeren.

Ster advertentie
Ster advertentie