Binnenland

Nederland verwelkomt de goudjakhals

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland verwelkomt de goudjakhals

Naast de wolf komt nu ook de goudjakhals richting Nederland. Dit kleine neefje van de wolf is zich sinds de jaren tachtig vanuit de Balkan op natuurlijke wijze gaan verspreiden. Maar, is Nederland ook geschikt terrein voor de goudjakhals? Daarover praten Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging en Joliene Wennink, masterstudent aan de Universiteit van Wageningen, in Vroege Vogels.

In tegenstelling tot de wolf komt de goudjakhals niet van oudsher voor in Nederland. Die komt namelijk van oorsprong uit de Balkan en het Midden-Oosten. Maar de jakhals rukt al een tijd op, op zoek naar nieuwe territoria. In 2016 was die al een eerste keer gesignaleerd op de Veluwe met een cameraval. Waarom dit precies gebeurt is nog onduidelijk maar het kan iets te maken hebben met veranderingen van landgebruik, klimaatverandering en wettelijke bescherming.

Nederland is geschikt leefgebied voor de goudjakhals, stellen Lelieveld en Wennink, omdat het een zeer flexibel beest is dat - net als een vos - in principe overal kan leven. Bijvoorbeeld in landbouwgebied.

Maar de hoofdreden waarom de jakhals zich hier thuis zal voelen is omdat er genoeg te eten te vinden is. In tegenstelling tot de wolf is de jakhals een alleseter: kleine knaagdieren, afgevallen fruit en zelfs insecten staan op het menu. Maar het zijn zeer schuwe beesten die actief zijn in de schemering en in de nacht dus de kans is klein dat ze gezien gaan worden.

Meer weten over de goudjakhals? Lees dan dit artikel of klik hier!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie