Binnenland
WNL

Politiechef Rotterdam Westerbeke: 'Explosie Capelle aan den IJssel geen verband met eerdere aanslagen Rotterdam'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef Rotterdam Westerbeke: 'Explosie Capelle aan den IJssel geen verband met eerdere aanslagen Rotterdam'

Volgens Fred Westerbeke – hoofdcommissaris van de Politie in Rotterdam – bestaat er geen verband tussen de explosie in Capelle aan den IJssel van zondagnacht en de eerdere aanslagen in de regio Rotterdam. "We zijn echt nog volop met het onderzoek bezig", vertelt Westerbeke maandagochtend bij Sven Op 1. "Maar we hebben informatie over in welke hoek we dit kunnen zoeken. Het lijkt er niet op dat deze aanslag verband heeft met eerdere aanslagen."

Fred Westerbeke (politiechef Rotterdam) over personeelsproblemen bij de politie en explosies in Rotterdam (8 mei 2023) - Sven op 1

Westerbeke heeft roerige weken achter de rug, nu het aantal explosies in de regio Rotterdam inmiddels op 55 staat. "Het komt echt uit verschillende hoeken|", zegt Westerbeke. "Het gaat om meer dan één of twee criminele samenwerkingsverbanden en soms zit het ook niet in de hoek van de criminaliteit, maar gaat het om een familieruzie."

Personeelstekorten

De politiechef benadrukt dat zijn eenheid alles op alles zet om de daders op te sporen en aanslagen te voorkomen. Wel kampt hij met een groot recherchetekort. "We zijn een achterstand aan het inlopen en dat zal nog een aantal jaren duren", voorspelt de landelijke portefeuillehouder opsporing. "We hebben niet de capaciteit om alles te doen, dus regelmatig moeten we keuzes maken." Het leidt er volgens Westerbeke toe dat in veel gevallen alleen de uitvoerders van misdaden worden gepakt en niet de opdrachtgevers.

Om dit tekort op te lossen, pleit de hoofdcommissaris al langer voor een speciale rechercheopleiding binnen de Nationale Politie. "Ik verwacht dat daar binnen enkele maanden een beslissing over zal vallen", voorspelt hij. Vervolgens is het aan minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz om het plan van de politie goed te keuren. "Als de beslissing valt, zal het nog wel een jaar kosten om de opleiding operationeel te maken. Maar het is een langetermijnoplossing voor vele jaren."

Geld uit Den Haag

Een andere oplossing voor het tekort is volgens Westerbeke duidelijk: een flinke zak geld uit Den Haag. "De politiek moet de komende tijd echt kijken naar de bestaande CAO en hoe we het vak aantrekkelijker kunnen maken en kunnen verbeteren", stelt hij. "Ik spreek steeds meer politiemensen die vanwege hun financiële situatie kiezen voor een baan met meer inkomen. Het is ontzettend droevig dat je daardoor ervaren mensen verliest". De politiechef pleit voor een nieuwe CAO met "een inflatiecorrectie met nog wat erbij".

Feyenoord

Tot slot stond Westerbeke ook nog stil bij de aanstaande huldiging van Feyenoord, die bij winst komend weekend op maandag 15 mei gepland staat. De hoofdcommissaris zegt klaar te zijn voor een volle Coolsingel: "dit is iets wat we al weken zien aankomen. U kunt ervan op aan dat we er maandag helemaal klaar voor zijn". Voor voetbalsupporters die – net als een deel van die van AZ afgelopen weekend – mogelijk antisemitische spreekkoren scanderen, heeft Westerbeke een duidelijk boodschap: "ons uitgangspunt is: als er dit soort strafbare feiten worden gepleegd, dan zullen wij daar vervolg aan gaan geven."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie