Binnenland
KRO-NCRV

Geweld tegen politie: Niet iedereen slaat een agent voor de bek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld tegen politie: Niet iedereen slaat een agent voor de bek

Geweld tegen politieagenten neemt niet af, blijkt uit recente cijfers. Toch zeggen die cijfers weinig, zegt lector Marnix Eysink Smeets bij Spraakmakers. "Als we geloven dat iedereen tegenwoordig een agent voor de bek slaat, maken we het probleem alleen maar groter."

Volgens de lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid wordt het wantrouwen en geweld tegen de politie niet breed gedragen in de samenleving, maar zijn er allerlei aanwijzingen dat het gezag bij kleine delen van het publiek onder druk staat. "Daarmee zeg ik niet dat het geen serieus probleem is, maar we moeten gericht kijken welke groepen dat zijn en daar gericht op inspelen."

Quote

Dat krijgt de politie op zijn bordje

Marnix Eysink Smeets

Volgens Eysink Smeets hangt dit waarschijnlijk samen met het vertrouwen in de overheid – dat vooral binnen bepaalde groepen - afneemt. "En dat krijgt de politie op zijn bordje." Doordat de politie al jaren overvraagt wordt en door bezuinigingen enorm onder druk staat, hebben ze veel minder tijd om het contact met burgers aan te gaan. Als ze dan worden opgeroepen, komen ze vaak met deze groepen in aanraking.

Geweld op andere plekken in de samenleving

Dat herkent Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Volgens hem doet 90 procent van de mensen netjes wat de politie vraagt, maar komen ze tegenwoordig ook vaker op plekken waar ze voorheen nooit problemen waren. "Bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis omdat zoonlief op de vuist ging met verzorgers omdat zijn moeder al drie uur niet geholpen werd."

Quote

Wij vangen de klappen op van de overheid

Jan Struijs

Hij ziet dat de problemen in andere delen van de maatschappij, zoals in de zorg, doorsijpelen naar de politie. "Wij vangen de klappen op van de overheid." Ook is de georganiseerde misdaad verhard, nam het digitale geweld toe. "Er is dus wel een tendens gaande, maar het is niet de hele bevolking."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie