Binnenland
MAX

Laatste Nederlandse sigarenfabriek stopt noodgedwongen: 'Europese regelgeving doet ons de das om'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laatste Nederlandse sigarenfabriek stopt noodgedwongen: 'Europese regelgeving doet ons de das om'

Na meer dan 100 jaar sluit de laatste actieve sigarenfabriek in Nederland haar deuren. Richard van der Donk, eigenaar van Van der Donk Sigaren, deelt het verhaal achter dit besluit en de rijke geschiedenis van het familiebedrijf in Villa VdB.

Noodgedwongen

Het besluit om te stoppen was niet vrijwillig, vertelt Van der Donk: "Nieuwe Europese wetgeving vereist een aanzienlijke investering van ons. Een nieuw verplicht 'track and trace'-systeem zou ons een halve ton kosten." Dat was een te zware pil om te slikken, vertelt hij: "We hebben een kleine omzet en deze investering betekent bijna een verdubbeling van de prijs per kistje in de winkel."

Einde van een familiebedrijf

Het verhaal van Van der Donk Sigaren is doordrenkt van familietraditie, die teruggaat tot 1919, toen zijn grootvader het bedrijf oprichtte. Het bedrijf staat bekend om zijn ambachtelijke productie, waarbij bijna ieder gedeelte van het productieproces sinds het begin al met de hand wordt gedaan. Het maken van sigaren is als een kok die zijn eten bereid, vertelt hij: "Eerst een snufje van dit toevoegen, dan een snufje van dat... Zo maken wij onze melange."

Met het naderende einde van het bedrijf in mei, komt er ook een einde van een tijdperk. Van der Donk kijkt met gemengde gevoelens naar de toekomst. "Ik zie er wel tegenop," geeft hij toe, "Het bedrijf is altijd een deel van mijn leven geweest, en ik kan me niet voorstellen hoe het zal zijn zonder de fabriek die draait."

Johan Derksen

Terwijl het afscheid nadert, ontvangt Van der Donk steun vanuit onverwachte hoeken. Zelfs Johan Derksen deed een oproep om het laatste sigarenbedrijf van Nederland te redden. Na die oproep kreeg hij veel reacties, vertelt hij: "Ik heb allerlei e-mails gehad. Mensen vroegen zich af of ze geen crowdfunding konden beginnen, maar er waren ook mensen die geld in de fabriek wilde stoppen." Maar voor Van der Donk staat zelfstandigheid voorop en was hij vastbesloten zijn eigen koers te blijven varen - zelfs als dat betekent dat de fabriek haar deuren sluit.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie