Binnenland
AVROTROS

Bijna 200.000 verboden elektrische stepjes in Nederland: 'Het lijkt wel alsof de politiek er geen zin in heeft'

foto: Mearth Technology via Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna 200.000 verboden elektrische stepjes in Nederland: 'Het lijkt wel alsof de politiek er geen zin in heeft'

Ze zijn niet aan te slepen onder jongeren: de elektrische stepjes. Soms kun je er wel een snelheid van boven de 20 kilometer per uur mee bereiken. Handig, maar feitelijk is deze step in Nederland verboden. Toch zijn er bijna 200.000 van deze stepjes in Nederland te vinden. Bram van Dijk van Bright vertelt waarom ze illegaal zijn, en hoe je ze legaal kan maken.

De gouden regel is: 'alles waar je nu aan moet denken bij een elektrische step, mag niet’, vertelt Bram. "Het gekke is dat als je de grens over gaat, er veel meer mag. Maar in Nederland mag helemaal niets. Zelf heb ik mijn eigen step laten ombouwen tot een step met stepondersteuning. Daarmee is het vergelijkbaar met een fiets met trapondersteuning, dat mag dan weer wel."

Niet actief handhaven

De politie in Alphen aan de Rijn laat op hun Instagram-pagina zien dat ze een partij e-steps in beslag hebben genomen. "Vorig jaar werden er ongeveer 280 boetes uitgedeeld voor voertuigen die niet op de weg mogen. Dat zijn waarschijnlijk voornamelijk stepjes geweest", legt Bram uit. "Deze berichten van de politie zijn er natuurlijk om de mensen te waarschuwen. Maar ik heb niet het idee dat de politie actief handhaaft."

Toch zijn de stepjes in de rest van Europa vaak te zien in het straatbeeld. Dat komt volgens Bram omdat Nederland speciale regelgeving heeft voor dit soort voertuigen. "Daarnaast is Nederland ontzettend traag met het veranderen van deze regels. In principe is het dus wel mogelijk, je moet dan allemaal controles laten uitvoeren. Er is dan ook nog geen enkel stepje toegelaten op de weg. Het lijkt dan ook wel dat de politiek er geen zin in heeft."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie