Binnenland
WNL

Komt er weer een nieuwe munt? ‘Euro zoals hij nu is niet houdbaar’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er weer een nieuwe munt? ‘Euro zoals hij nu is niet houdbaar’

De kranten stonden er de afgelopen week vol mee: met een nieuwe premier lijkt Italië zich wellicht in eenzelfde crisis als Griekenland enkele jaren geleden te storten. Kan de euro dat aan? Die vraag stond vandaag centraal in het radioprogramma WNL Opiniemakers.

‘Bankensector is te ziek’

Volgens Renske Leijten van SP moet Europa zich zorgen maken: “De munt is eigenlijk niet houdbaar, omdat de economieën (in Europa) teveel verschillen en de bankensector te ziek is. Griekenland werd destijds niet gered, de banken werden gered”, zegt ze. Leijten vervolgt: “Italië heeft hele zwakke banken, met hele giftige leningen erop.” Met wellicht alle gevolgen van dien.

Leijten: “In Amerika zijn de banken veel harder aangepakt na de crisis, veel gezonder geworden en die zijn ook niet zo groot dat als ze gaan vallen, ze genationaliseerd moeten worden. En wij hebben dat nog steeds niet opgelost. Het gaat de euro niet redden, het gaat Italië niet redden, tenzij we grote politieke stappen zetten, waarbij we heel veel zeggenschap kwijtraken en ik denk dat we daar politiek gezien in Nederland niet, maar ook onder het draagvlak van de Europese bevolking als die al bestaat, niet aan toe zijn.”

Een euro voor Noord- en Zuid-Europa

“De euro is niet houdbaar op lange termijn”, meent Leijten. Verschillende euro’s zijn wellicht een oplossing, bijvoorbeeld een aparte munteenheid voor het noorden en het zuiden van Europa. “Dat zouden we goed moeten onderzoeken”, zegt Leijten. “Wat daar wel een wezenlijk belangrijk element in is, dat je wel iets moet doen aan de zieke bankensector.”

Ster advertentie
Ster advertentie