Er wordt steeds meer voedsel verspild: 'Ligt niet alleen aan de mens, maar ook aan de keten'
- Nieuws
- Er wordt steeds meer voedsel verspild: 'Ligt niet alleen aan de mens, maar ook aan de keten'
Er wordt veel te veel voedsel verspilt. Per jaar wel zo’n 33 kilo per persoon. En dat ligt niet alleen aan mensen zelf, maar ook aan de automatsering van de voedselketen. Dus moet er wat veranderen vinden tv-kok Ramon Brugman en Stijn Markusse van No Waste Army. “We zijn een slaaf geworden van het automatiseringsproces van de voedselketen.”
Video niet beschikbaar
Zuid-Europa
Een product dat vaak veel te snel in de prullenbak belandt is brood, vertelt Ramon Brugman. En dat is eeuwig zonde want brood, ook al is het wat ouder, kan je heel goed verwerken in gerechten. Daarvoor moeten we kijken naar Zuid-Europa, volgens de tv-kok. “Hier hebben we brood wat lekker lang vers en mals blijft. In Zuid-Europese landen hebben ze dat niet dus hebben ze heel veel gerechten bedacht om oud brood in te verwerken.” Denk bijvoorbeeld aan panzanella maar ook crotons zijn lekker te maken van oud brood. Ook moeten we volgens Brugman veel minder letten op de ThT-datum maar zelf ruiken en proeven of iets nog vers is en veel minder kopen in de supermarkten: “De koelkast hoeft niet helemaal vol te liggen.”
Aardappels en komkommers
Stijn Markusse strijdt met No Waste Army ook tegen de voedselverspilling. Dat doet de organisatie door voor de oogst van producten, waarvan al bekend is dat ze niet in de supermarkt komen, een nieuwe bestemming voor ze te vinden. “We hadden een aardappelberg van honderdduizend kilo. Deze aardappels vielen tussen wal en schip door het oogsten van het nieuwe aardappelseizoen en kregen dus geen plek bij de ‘grote supermarkt jongens’” No Waste Army bracht de aardappels naar voedselbanken waardoor ook de boer zijn opbrengst kreeg. De automatisering van de voedselketen is een grote oorzaak van de verspilling, legt Markusse uit. “Er is zo’n zucht naar efficiëntie. Er moeten 30 komkommers in een supermarktkratje. Gaan er 29 of 31 in, snapt het systeem het niet meer.” Daarom zijn alle komkommers steeds rechter geworden, zodat ze goed in de kratjes passen. “We zijn uiteindelijk slaaf geworden van het automatiseringsproces. Van de voedselketen. We moeten de keten weer zo gaan ontwerpen, dat afwijkende maten gewoon voor kunnen komen.”
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.