Binnenland
NOSNTR

Gratis koffie tegen eenzaamheid op station Helmond

foto: COLLIN BEIJK | OMROEP BRABANTfoto: COLLIN BEIJK | OMROEP BRABANT
  1. Nieuwschevron right
  2. Gratis koffie tegen eenzaamheid op station Helmond

Waar meestal honderden mensen in volledig stilzwijgen op de trein staan te wachten, was het vanochtend gezelliger op station Helmond. Ondanks de kou gingen veel reizigers met elkaar in gesprek. Dat ging vanzelf, doordat reizigers twee kopjes koffie of thee cadeau kregen: eentje om door te geven, eentje om zelf op te drinken.

Nieuws en Co Bus:Gratis koffie tegen eennzaamheid deel 1

De bus van Nieuws en Co stond vandaag op het station in Helmond. Verslaggever Saïda Maggé sprak in de bus over het initiatief, dat bedoeld is om de eenzaamheid in de Brabantse stad tegen te gaan.

Kletsen en luisteren

"Ik heb er nooit bij stilgestaan dat een klein gesprekje in de trein voor sommige mensen heel waardevol kan zijn", zegt een reiziger die vanochtend op het station in Helmond een kopje koffie dronk. "Misschien haal je met dat ene gesprekje net iemand uit een negatieve spiraal. Alleen maar door te kletsen en te luisteren."

Steeds meer gemeenten ondernemen actie tegen eenzaamheid. In het regeerakkoord trok het kabinet daar 26 miljoen euro voor uit. Dat geld wordt vooral besteed aan het bezoeken van oudere mensen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de 75-plussers in Nederland zich eenzaam voelt. Het gaat om 700.000 mensen.

Ook komende maandagochtend en maandagmiddag wordt gratis koffie en thee uitgedeeld op een van de vier stations in Helmond.

Ster advertentie
Ster advertentie