Binnenland
NOSNTR

Schrijver en essayist Jeroen Brouwers overleden: 'Hij heeft veel schrijvers geïnspireerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver en essayist Jeroen Brouwers overleden: 'Hij heeft veel schrijvers geïnspireerd'

Op 82-jarige leeftijd is schrijver Jeroen Brouwers overleden. Hij is bekend van romans als Bezonken rood en Het hout. Vorig jaar nog won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn laatste boek Cliënt E. Busken.

Schrijver Jeroen Brouwers overleden

“Hij durfde nog het grote gebaar te gebruiken. Hij durfde nog te zingen, te ronken en zinderen in taal”, vertelt Vlaamse auteur Tom Lanoye in Nieuws & Co. Volgens hem heeft Brouwers veel betekend voor de literaire wereld.

Betekenis

“Voor mij is hij heel belangrijk geweest vanwege zijn polemische stukken.”, zegt Lanoye. “Het is een van de weinige Nederlandse schrijvers die veel afwist van de Vlaamse literatuur. Hij heeft heel lang gewoond hier en hij heeft heel veel mensen hier de mantel uitgeveegd met prachtige zinnen, prachtige polemische teksten. Dan als en een ongelooflijk project, was echt uniek in de wereld: De laatste deur. Dat zijn stukken over schrijvers die uit het leven zijn gestapt, een beetje natuurlijk als verwerking van zijn vrouw die ook uit leven was gestapt. Het zijn biografische stukken over schrijvers die dus uit het leven stapten en ik ken niet één project uit de wereld waarbij je tegelijkertijd die schrijvers kunt zien, maar ze zijn model voor de mensen zelf en zijn betrachting. Hoe prachtig en tegelijkertijd nietig dat is. Ik vond het een geweldige schrijver.” Hij was blijkbaar niet de enige. “Hij heeft heel veel fans onder de schrijvers.”

Brief

Ter ere van de tachtigste verjaardag van Brouwers schreef Lanoye hem een brief. “Het was een plagerige brief. Ik heb hem persoonlijk weinig ontmoet, wel eens een mail of een brief gewisseld”, vertelt de auteur. “Maar één van de dingen die hij mij had toegefluisterd, was dat ik nooit rottigheid over hem mocht schrijven. Ik vond het bijna schattig van iemand van die statuur, dat hij toch nog bang was dat iemand bij hem de mantel zou uitvegen. Maar vooral, en het was maar een klein iets, was hij verwonderd dat ik zo graag en zoveel toneel schreef. Dat had hij ook graag gewild, maar hij beweerde dat hij dat niet kon. Misschien klopte dat ook. Het was niet zijn temperament, maar zijn temperament was retorisch, dat was niet dramatisch. Bij dramatisch moet je je in kunnen leven bij een persoon en dat kon hij wel als hij zich verplaatste in schrijvers die uit het leven stapten of schrijvers die worstelden.”

Relevant

“Ik ben er echt zeker van dat een aantal boeken en zeker de polemieken stukken, zeker de laatste deur, heel erg lang gelezen zal worden. En zeker zolang het Nederlands nog bestaat. Als je houdt van Nederlands, mooi gedurfd Nederlands met het grote gebaar. Ja dan zijn er altijd mensen die er van blijven houden. Het zal lang duren voordat hij weg is.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie