Binnenland
NTRPowNed

Toename agressie bij amateurvoetbal: 'Ik moest heel hard wegrennen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toename agressie bij amateurvoetbal: 'Ik moest heel hard wegrennen'

Scheidsrechters in het amateurvoetbal komen steeds vaker in aanraking met verbaal en fysiek geweld op het veld. Dit blijkt ook uit cijfers van de KNVB, die het afgelopen seizoen een toename van 25% hebben genoteerd voor het aantal zware incidenten. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat in het vorige seizoen (‘21/’22) veel minder werd gevoetbald vanwege corona.

Spelers, coaches en ouders langs de kant uiten hun agressie naar de scheidsrechter met als gevolg dat scheidsrechters stoppen, terwijl de jonge aanwas scheidsrechters in het amateurvoetbal afneemt. "Vijftien jaar geleden was het anders in het veld dan nu en dat vind ik jammer", zegt scheidsrechter Vinz Janssen in 5 Dagen.

5 Dagen... over nood bij amateurvoetbalclubs

Verbaal geweld

Janssen heeft vooral met verbaal geweld te maken. Bang is hij dan ook niet. "Dat ze me uitschelden en dat ze zeuren en zaniken: daar kom ik wel overheen. Dat ben ik na de wedstrijd meestal snel weer vergeten, maar het moet geen vechtpartij worden." Al heeft hij dat wel een keer meegemaakt.

"Bij een wedstrijd van de meiden onder de 18 was ook een hoop gedoe na afloop. Ik moest een van de speelsters een rode kaart geven en toen liep het helemaal uit de hand op het laatst. Iedereen liep het veld op, en schreeuwen en slaan en schoppen."

Na afloop zat hij een biertje te drinken toen de meiden van het thuisteam binnenkwamen. Zij hadden gehoord dat de meiden van het andere team tegen de trainer zeiden: 'Pa, waarom heb je die scheids niet neergestoken?'. "Toen dacht ik wel even, wacht even jongens, dit gaat helemaal nergens meer over", vertelt Janssen.

Fysiek geweld

Scheidsrechter Jos Straver heeft meerdere malen met geweld te maken gehad op het veld. Zo vertelt hij dat hij na het staken van een wedstrijd opgezocht werd door een speler. "Hij gaf me twee slagen in mijn gezicht." Een tweede speler kwam erbij. "Ik moest heel hard wegrennen, omdat ze me achterna kwamen. Dat was voor mij wel heel beangstigend." Zo heeft Straver nog meer voorbeelden van agressie op het veld.

Toch denkt hij niet aan stoppen. "Ik vind het nog steeds leuk. Ik laat me niet leiden door verenigingen of mensen langs de lijn. Ik bepaal zelf wanneer ik stop." De 33-jarige scheidsrechter Ivar Gieles is na elf jaar wel gestopt met fluiten vanwege de toenemende agressie. "Ik denk dat het niet alleen het voetbal is, maar ook de maatschappij. Er gebeurt veel te veel. Iedereen heeft een kort lontje."

Andere sporten

Hij heeft daarom wel eens overwogen om de scheidsrechtersopleiding voor hockey te doen. "Daar is het respect gewoon echt mooi", zegt hij. Ook Janssen geeft aan dat de sfeer in andere takken van sport anders is. Hij noemt zelf rugby als voorbeeld. "Daar hoef je als speler tegen de scheidsrechter niks te zeggen. De scheidsrechter zegt dan ook letterlijk tegen die spelers: 'Dit is geen voetbal.' Daar zouden mensen een voorbeeld aan kunnen nemen. Absoluut."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie