Binnenland
NTRPowNed

Deze voetbalclub zet alles op alles om het hoofd boven water te houden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze voetbalclub zet alles op alles om het hoofd boven water te houden

Steeds minder kinderen zijn lid van een sportvereniging. De afgelopen vijf jaar nam het aantal jeugdleden met meer dan 130.000 af. Amateurclubs hebben het moeilijk. De energierekeningen zijn hoog en de vrijwilligers laten het afweten. VV Emmen houdt ondanks al deze moeilijkheden het hoofd boven water. "We gaan er vol voor", zegt Laura Pruim Wever, secretaris van de club, in 5 Dagen.

5 Dagen... over nood bij amateurvoetbalclubs

Amateurkampioen

Ooit was de club nog amateurkampioen van Nederland, maar de moeilijkheden van de afgelopen jaren betekenden bijna het einde van VV Emmen. Secretaris Laura Pruim Wever besteedt wekelijks heel wat uren aan de club. "Ik denk dat het de veertig uur wel raakt. Het is bijna een volledige werkweek geworden."

Vrijwilligers

Dat heeft te maken met het voortdurende tekort aan vrijwilligers. "Op het moment doen we alles met z’n drieën. Er komen geen vrijwilligers bij. Geen ouder wil meer wat doen in het team van hun kind. Dan denk ik, pak eens wat op, draai eens een bardienst mee, help met schoonmaken. Als je ze geld aanbiedt, dan willen ze wel komen. Maar je moet het toch vrijwillig doen voor je club, vind ik", zegt Pruim Wever. "Ik heb clubs gesproken die de contributie verhogen als je niet als vrijwilliger mee gaat werken. Misschien is dat wel de manier. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden."

De sjaak

De moeilijkheden begonnen in de coronaperiode. "In 2020 waren we de sjaak. Alles ging dicht. We waren net gepromoveerd naar de hoofdklasse, maar we hadden geen inkomsten meer", zegt Pruim Wever. De uitwedstrijden gingen het hele land door, en dus liepen de kosten hoog op. "In het eerste coronajaar zijn er zestig leden in totaal afgehaakt. Die konden het niet meer financieel bolwerken. En de jeugd zat liever achter de computer dan dat ze in de kou gingen trainen."

Crisis na crisis

In de coronaperiode heeft de gemeente Emmen een aantal huurperiodes gecrediteerd. "Maar daarna verhoogden ze doodleuk de huur." En toen de coronaperiode voorbij was, kwam de energiecrisis. "We gingen gewoon drie of vier keer zoveel betalen. Het was niet meer te doen."

Niet meer douchen

De club nam een aantal hardnekkige maatregelen. "Er kon niet meer gedoucht worden na de trainingen. En we probeerden zoveel mogelijk op één moment te trainen zodat niet alle verlichting aan moest. Want we hebben oude verlichting. Dat vreet stroom en dat kost zoveel geld."

Ook de samenwerking met profvoetbalclub FC Emmen wierp zijn vruchten af. "De jeugd van FC Emmen heeft bij ons het jeugdhonk, ze trainen bij ons, en spelen wedstrijden op ons veld. Dat helpt absoluut." Dit jaar is de samenwerking verder voortgezet. "Dat is wel echt onze redding geweest. Als we dat niet voor elkaar hadden gekregen was het heel zwaar geworden."

'Verlaat geen zinkend schip'

Over twee jaar bestaat de club honderd jaar. VV Emmen is vastberaden deze mijlpaal te halen. "Rood-wit zit bij ons in het bloed", zegt Pruim Wever trots over de kleuren van de club. "Ik verlaat geen zinkend schip. Zo ben ik niet opgevoed. We gaan er vol voor. Anders gaat de oudste club van Emmen verloren."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie