Binnenland
BNNVARA

'Klimaat wordt niet behandeld als een crisis, terwijl ons leven ervan af hangt.'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klimaat wordt niet behandeld als een crisis, terwijl ons leven ervan af hangt.'

Bij de klimaattop in Katowice kwamen veel jongeren aan het woord, zo ook de Zweedse Greta van 15 jaar die grote indruk maakte op de onderhandelaars. Maar worden jongeren ook écht betrokken bij de onderhandelingen over klimaat? Jongerenvertegenwoordigers Eefke van de Wouw en Maarten Labots representeren jongeren bij klimaatonderhandelingen en delen hun ervaring in De Nieuws BV.

Impact van jongeren

Eefke van de Wouw was als jongerenvertegenwoordiger van de VN op de klimaattop in Katowice en Maarten Labots is betrokken bij de onderhandelingen over het Nederlandse klimaatakkoord. Beiden vinden ze dat er wél met jongeren gepraat wordt en dat ze een podium krijgen, maar het moment dat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, dan ontbreken ze nog. ''Hoe dichter je bij het vuur komt, hoe meer jongeren wegblijven'', zegt Maarten.

Eefke heeft ook veel gesprekken gevoerd met onderhandelaars op de top die wijzen naar de verantwoordelijkheid die jongeren hebben. Het is ook frustrerend dat oudere generaties niet lijken te luisteren, terwijl er wel naar de jongeren gewezen wordt. Maar volgens Eefke moeten we oppassen dat jongeren zich niet laten leiden door die frustratie, want anders krijg je heel weinig voor elkaar.

Ook Maarten waarschuwt voor het meegaan in frustratie en doemscenario’s: ''Hopeloosheid kan ook tot verlamming leiden, ik onderstreep de urgentie, maar we moeten ook positief blijven over alles wat er nog kan gebeuren.''

Alleen maar teleurgesteld?

Eefke en Maarten zijn niet alleen maar teleurgesteld over het akkoord in Katowice. Er ligt een Rulebook: een invulling van de uitvoering van het Parijs akkoord. Dat betekent dus niet dat er niks voor elkaar is gekregen. Maar Maarten geeft aan dat de urgentie echt nog ontbrak bij Katowice: ''De insteek was inderdaad alleen het maken van een Rulebook, maar de realiteit heeft de onderhandelingen ingehaald, klimaatverandering gaat namelijk veel sneller dan in Parijs gedacht werd.''

Eefke heeft in Katowice twee weken in een bureaucratische bubbel geleefd: ''Het is een heel traag proces, klimaat wordt niet behandeld als een crisis, het zijn alleen maar onderhandelingen, terwijl ons leven ervan af hangt.'' Ook Maarten zegt dat Katowice een crisiscentrum had moeten zijn in plaats van een onderhandelingscentrum, zodat er echt knopen worden doorgehakt.

Klimaattafels

Maarten is wel iets positiever over de klimaattafels in Nederland dan over Katowice. Maar hij ziet ook parallellen: er zijn veel tegen gestelde belangen en industriële partijen die veel minder ver willen gaan. Of er een akkoord gaat komen dat blijft nog even spannend. Maarten draagt in ieder geval een aantal punten aan die niet mogen ontbreken aan de klimaattafels, zo zou de CO2 reductie naar 55 procent in plaats van de huidige 49 procent moeten gaan. Liever te hoog inzetten, omdat de realiteit vaak weerbarstiger is.

Ondertussen blijven de jongeren zich onvermoeid inzetten voor het klimaat. Eefke zegt: ''Jongeren kunnen de politiek meetrekken, er is nog zoveel voor te vechten en dat gaan we ook zeker doen.''

Jongeren aan tafel bij het klimaatakkoord en de klimaattop

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie