Binnenland
KRO-NCRV

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy: eerst scholen helemaal open, daarna terrassen

foto: KRO-NCRV (NPO radio 1)foto: KRO-NCRV (NPO radio 1)
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy: eerst scholen helemaal open, daarna terrassen

OMT-lid Károly Illy roept het kabinet op om de 'routekaart' aan te passen. De kinderarts pleit ervoor nog even te wachten met het openen van de terrassen en voorrang te geven aan volledige heropening van de basisscholen en middelbare scholen. "Daarmee verminder je verdere sociale en psychische schade onder kinderen en jongvolwassenen", stelt hij in 1 op 1.

Video niet beschikbaar

"Ik kom nu eenmaal op voor jongeren", legt Illy uit aan Sven Kockelmann in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en lid van het Outbreak Management Team (OMT), snapt ook wel dat bij de horeca al veel te lang het water aan de lippen staat. Maar het leed onder kinderen en jongvolwassenen als gevolg van de corona-voorschriften is ook enorm groot. "En dan hebben we het over grote psychische schade, sociale schade en ook uiteindelijk gezondheidsschade."

Illy is dan ook zwaar teleurgesteld in de koers die het kabinet nu wil volgen ter versoepeling van de lockdown-maatregelen. "Als ik kijk naar het heropeningsplan, dan valt op dat daar niks over kinderen wordt gezegd. Dat vind ik raar, jammer en betreurenswaardig."

Binnensporten

Vandaar dat de aan het Rivierenland Ziekenhuis Tiel verbonden medicus pleit voor een nieuw openingsplan voor het onderwijs en dan met name de middelbare scholen. Met als eerste stap in de versoepelingen van deze nieuwe 'routekaart': laat basisschoolkinderen en middelbare scholieren weer gewoon naar hun turnvereniging of zwemclub gaan of andere binnensporten beoefenen in clubverband. "Die kinderen hebben al heel lang niet kunnen sporten in tegenstelling tot de kinderen die voetballen of hockeyen. Heel raar dat hiermee niets wordt gedaan."

Met verbazing stel hij vast dat jongeren "zijn vergeten" in het stappenplan van het demissionaire kabinet. In de routekaart zijn ze in elk geval het ondergeschoven kindje. "Het enige waar ze genoemd worden is bij het gedeeltelijk opengaan bij het middelbaar en hoger onderwijs."

Psychische- en sociale schade

Illy heeft wel een vermoeden waarom onze schoolgaande jeugd relatief weinig aandacht krijgt in het stappenplan van het kabinet. "Ik heb het idee dat de indruk bestaat dat het inmiddels wel redelijk goed geregeld is voor kinderen." Maar niets is minder waar in dit corona-tijdperk, meent hij. "Heel veel kinderen gaan nog maar één dag in de week naar school of hooguit twee dagen per week." Maar daardoor blijf je wel nog wel zitten met problemen zoals leerachterstand of emotioneel leed. "De psychische en sociale schade is met éen dag in de week naar school niet opeens over."

Fieldlab-evenementen

Overigens staat medisch specialist Illy positief tegenover de fieldlab-evenementen waarover nu veel ophef bestaat. Het 538 Oranjefeest van komende zaterdag in Breda, waar 10.000 mensen bijeenkomen om gecontroleerd feest te vieren, kan wat hem betreft gewoon doorgang vinden. Dat op steenworp afstand van het Amphia Ziekenhuis covid-patiënten voor hun leven vechten en een petitie van een chirurg uit dat ziekenhuis om het evenement af te blazen inmiddels meer dan 350.000 keer is ondertekend, heeft Illy meegenomen in zijn afweging.

Illy schaart zich dan ook achter het kabinet die wil dat ook deze groots opgezette fieldlab doorgaat, vanwege het onderzoek naar dit soort bijeenkomsten. "Mijn informatie hierover is dat die fieldlabs heel zorgvuldig en gecontroleerd worden georganiseerd. En het onderzoek naar deze evenementen is heel goed wetenschappelijk verantwoord."

Kinderarts en OMT-lid Illy: Eerst scholen helemaal open daarna terrassen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie