Binnenland
NOS

Milieudefensie: bedrijven liggen op ramkoers met het klimaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieudefensie: bedrijven liggen op ramkoers met het klimaat

Geen enkel van de grote bedrijven in Nederland zit volgens Milieudefensie op koers om de klimaatdoelen te halen. Het gaat onder meer om banken, pensioenfondsen, staalproducent Tata Steel, vleesverwerker Vion, Ahold Delhaize, DSM en Boskalis. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met directeur Donald Pols van Milieudefensie.

Milieudefensie vroeg 29 bedrijven om hun klimaatplannen nadat de organisatie vorig jaar mei een rechtszaak tegen Shell had gewonnen. "We zijn enorm teleurgesteld dat geen enkel bedrijf voldoet aan de voorwaarden om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen", zegt Pols. "Dit laat zien dat deze bedrijven op ramkoers liggen met het klimaat."

Transparant

De bedrijven hebben soms geen idee van hun volledige CO2-uitstoot en zijn er ook niet altijd transparant over, zegt het onderzoeksbureau NewClimate Institute, dat de plannen op verzoek van Milieudefensie analyseerde.

Vooral bedrijven die afhankelijk zijn van de fossiele industrie, als Boskalis, Vitol en Vopak, zouden ook de emissie van de eindgebruikers van hun producten moeten meerekenen, zegt het bureau, omdat die eindgebruikers onlosmakelijk zijn verbonden aan hun verdienmodel.

Verantwoordelijk

"Bedrijven formuleren graag de CO2-uitstoot van hun gebouwen en mobiliteit. De in- en verkoop van hun producten valt buiten hun doel, terwijl dat het belangrijkste onderdeel is. Bij een bedrijf als Ahold is dat meer dan 90 procent van hun totale uitstoot", aldus Pols.

Milieudefensie wil in gesprek blijven en kijkt over een jaar opnieuw of de klimaatplannen dan wel toekomstbestendig zijn. In de tussentijd beginnen ze wel met een juridisch vooronderzoek. Pols: "Het is heel makkelijk om je verantwoordelijkheid naast je neer te leggen. Maar als jij een product verkoopt, ben je medeverantwoordelijk voor de gevolgen."

r1jn milieudefensie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie