Binnenland

Rutte wacht zwaar debat, 'hij moet met ongelooflijk goed verhaal komen'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte wacht zwaar debat, 'hij moet met ongelooflijk goed verhaal komen'

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Rutte over de memo's over de afschaffing van de dividendbelasting, die gisteravond zijn verspreid. "Het wordt een zwaar debat", voorspelt PvdA-leider Asscher.

De oppositie in de Tweede Kamer reageert fel op de documenten die naar buiten zijn gekomen. Asscher zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal op de vraag of hij een motie van wantrouwen in zijn achterzak heeft dat Rutte met "een ongelooflijk goed verhaal moet komen". "Anders sluit ik inderdaad niet uit dat het vertrouwen van de PvdA ophoudt."

Asscher valt over twee dingen. Hij zegt dat uit de memo's "een heel slecht beeld" naar voren komt "van een kabinet dat kennelijk per se de multinationals tegemoet wilde komen, tegen het advies van de ambtenaren in". Verder zegt hij de premier een half jaar lang heeft ontkend dat er bij de formatie stukken waren over dividendbelasting. "En dat is gewoon niet waar. Het is onwaarschijnlijk dat Rutte vrijdag pas op de hoogte was."

Voor vs. tegen

Uit de documenten die gisteravond naar buiten zijn gebracht komt een tegenstrijdig beeld naar voren. Ambtenaren van het ministerie van Financiën uitten grote twijfels over het afschaffen van de dividendbelasting, terwijl hun collega's op Economische Zaken juist voor waren.

Op Financiën gingen ambtenaren ervan uit dat de maatregel geen grote rol zou spelen in het vestigingsklimaat voor multinationals en ertoe zou leiden dat multinationals Nederland als 'doorsluisland' gebruiken om belasting te vermijden.

Ondanks die nadelen dringen de ambtenaren van Economische Zaken juist aan op het afschaffen van de dividendbelasting, omdat dit volgens hen de kans verkleint dat grote bedrijven als Unilever en Shell hun hoofdkantoren uit Nederland zullen weghalen.

Ster advertentie
Ster advertentie