Binnenland
AVROTROS

Herdenking voor omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herdenking voor omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716

In de nacht van 29 op 30 maart 1943 stortte de Short Stirling BK716 neer, morgen is er een herdenkingsceremonie voor de omgekomen bemanningsleden van deze Britse bommenwerper: vijf Britten en twee Canadezen. Paul Verheij, van de stichting 'Bos der Onverzettelijken' vertelt het verhaal achter deze oorlogsslachtoffers.

Die nacht was het Britse vliegtuig onderweg terug van Berlijn om bommen te lossen, maar ze werden onderschept de Duitse nachtjagers.

"Toen zijn er een aantal vliegtuig neergeschoten, de Duitsers beweerden dat er negen toestellen zijn neergehaald waaronder de BK716. In 2008 was toen bij toeval een onderdeel opgevist van het toestel. Geleidelijk aan dacht men een Britse toestel te hebben gevonden, de BK710. Later werden via Canadese netwerken de totale bemanning achterhaald en begon het te leven, de nabestaanden werden ook ingelicht."

Nabestaanden opgelucht

“De nabestaanden waren erg actief en waren opgelucht om te horen wat er gebeurd was met hun naasten. Dat bracht ze er toe om het wrak daadwerkelijk te bergen en ze een graf te geven”, legt Verheij uit.

“Gaande dat proces werd duidelijk dat het niet de BK710 te zijn. Toen bleek dat ze de 6 in het serienummer, hadden aanzien voor een 0. Iets wat een ontzettende teleurstelling was voor de nabestaanden. Toch is door de gemeente en provincie besloten om de berging door te zetten. Dat heeft er toe geleid dat alles boven water is gehaald en daarvoor een mooi monument is gemaakt."

Van beide vliegtuigen

Ook van de BK716 zijn de nabestaanden getraceerd, vertelt Verheij. “Deze mensen waren ontzettend verheugd. Nu is het zo dat met deze gebeurtenis de nabestaanden van zoveel de BK716 én de BK710 betrokken zijn gebleven bij het proces en aanwezig zullen zijn bij de onthulling van het monument morgen.

De onthulling van het monument door prinses Margriet is morgen vanaf 13:50 te volgen via de kanalen van Omroep Flevoland.

Ster advertentie
Ster advertentie