Naar homepage
Binnenland

'Plannen Trudeau zijn een ongelooflijke belediging voor Canadese Indianen'
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Plannen Trudeau zijn een ongelooflijke belediging voor Canadese Indianen'

Inheemse Canadezen waren hoopvol toen Justin Trudeau in 2015 aantrad als premier. Eindelijk eens een leider die oog had voor de belangen van Canadese Indianen. Drie jaar later is er weinig meer van die hoop over. De Indianen maken zich met name boos over Trudeau's plannen om een netwerk van pijpleidingen aan te leggen. Kriskras over het grondgebied van de inheemse bevolkingsgroep.

"De planning zijn een ongelooflijke belediging voor Indianen", zegt Serv Wiemers in NOS Met het Oog op Morgen. Wiemers schreef het boek Veerkracht over Indianen in Noord-Amerika.

Een jaar geleden bood de premier bij de VN nog zijn excuses aan voor de manier waarop inheemse Canadezen de afgelopen twee eeuwen zijn behandeld. Wiemers: "Hun rechten worden constant geschonden en nu gebeurt het weer. Zelfs onder een premier die aanvankelijk positief leek."

Deze week haalde parlementslid Romeo Saganash fel uit naar Trudeau vanwege diens plannen voor een pijpleiding. "Jij geeft fuck om hun rechten", werd er in het parlement gescandeerd.

Band met land

Volgens Wiemers stuit het oliepijpnetwerk Indianen met name tegen de borst vanwege hun speciale band met het land waarop zij leven. "We kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar voor Indianen is hun band met het land essentieel en wezenlijk voor wie ze zijn. Het is bijna een soort religie. De spiritualiteit van Indianen ligt in het land."

Meer weten? Beluister het volledige gesprek:

Ster advertentie
Ster advertentie