Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Homoseksualiteit geschrapt als 'geestesziekte'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Homoseksualiteit geschrapt als 'geestesziekte'

Het is de internationale dag tegen homo-, trans- en bifobie. De acceptatie van deze groep neemt steeds verder toe, blijkt vandaag uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Waar tien jaar geleden de helft van de Nederlanders positief over LHBT'ers was, is dit inmiddels gestegen naar driekwart van de mensen. En we komen van ver, want op deze dag in 1990 werd homoseksualiteit pas geschrapt van de lijst van geestesziekten.

Op deze lijst van Wereldgezondheidsorganisatie WHO stond de 'afwijkende' seksuele voorkeur tot die tijd tussen geestesziekten als schizofrenie, dementie en depressie. Eerder, in 1973, werd de 'diagnose' al van de lijst met psychiatrische stoornissen geschrapt door de Amerikaanse vereniging voor psychologen.

Daarvoor, tot het begin van de 19e eeuw, werd homoseksualiteit als religieuze zonde gezien, waardoor het in de meeste landen verboden werd. In Nederland gold destijds alleen een verbod op seksuele activiteiten tussen het zelfde geslacht wanneer één van de twee onder de 21 jaar was.

Wereldwijd nog veel te bereiken

Sinds de jaren 70 neemt de emancipatie van LHBT'ers toe, met de erkenning van het 'homohuwelijk' als een van de grootste, recente successen. Nederland liep hier in voorop: toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen voltrok het eerste huwelijk tussen twee mannen.

Desondanks is er voor een groot deel van de wereld nog een lange weg te gaan voor de emancipatiebeweging. Op onderstaande kaart zie je waar het homohuwelijk (donkerblauw) of andere vormen van partnerschap (blauw) wordt erkend. In de 'gele' landen gelden er juridische beperkingen. In een aantal landen geldt er levenslange gevangenisstraf (oranje) of de doodstraf (rood).

Ster advertentie
Ster advertentie