Binnenland

Tom de Kleer is met z'n 20 jaar al lijsttrekker van VVD Nieuwkoop

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom de Kleer is met z'n 20 jaar al lijsttrekker van VVD Nieuwkoop

De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas op 21 maart, maar de campagne is al in volle gang. Zo ook in Nieuwkoop, waar de 20-jarige Tom de Kleer de lokale VVD-fractie leidt. Hij behoort tot de jongste lijsttrekkers van Nederland.

Een beetje vervelend vindt hij het wel, dat het zo vaak over zijn leeftijd gaat. "Ik kom niet van een andere planeet." Bovendien heeft de jonge politicus al de nodige ervaring opgedaan, want ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 stond de Hans Wiegel in de dop ook op het lokale stembiljet.

Hij behaalde toen net geen zetel, maar hij zou bovendien met zijn 16 jaar destijds te jong zijn geweest. Het smaakte naar meer, zowel voor hem als het VVD-bestuur. Daarom werd hij voorgedragen als lijsttrekker. "Ik was zeer vereerd, hoewel het niet heel gangbaar is."

Frisse VVD-blik

Jongeren zijn relatief links, maar volgens de student is de VVD een ideale partij voor jongeren. "Wij zetten het individu centraal en zelfontplooiing voorop. Dat is best een frisse en jonge blik," vertelt De Kleer in het NOS Radio 1 Journaal.

Daarnaast hoopt hij dat hij zijn leeftijd in zijn voordeel kan gebruiken. "Jongeren zijn ondervertegenwoordigd in de politiek, maar ook in de stembusgang. Ik wil hen aantrekken om te gaan stemmen."

Tom de Kleer blijkt niet de jongste lijsttrekker van Nederland. Dat is de Leidse student Sonny Spek van de lokale partij DURF, die vijf dagen jonger is dan De Kleer.

Erica Terpstra

Het raadswerk wil hij gaan combineren met zijn studie Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. "Het is een parttimebaan, zoals vrienden van mij in de horeca werken, maar het zal een uitdaging zijn", vertelt hij optimistisch. Over tien jaar hoopt hij in de landelijke politiek te zitten, "als ze me nog niet zat zijn."

Zijn grote voorbeeld? Dat is Erica Terpstra, vanwege haar enthousiasme. "Dat is gewoon een mooi mens!"

Ster advertentie
Ster advertentie