Binnenland
BNNVARA

Claudia de Breij: 'Als je vraagt wat ze het meest missen is dat hun overleden vader'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Claudia de Breij: 'Als je vraagt wat ze het meest missen is dat hun overleden vader'

De strijd in Syrië is misschien wat gaan liggen, maar de winter komt eraan. 1,3 miljoen kinderen in Syrië hebben dringend hulp nodig. Claudia de Breij praatte met enkele kinderen die zijn teruggekeerd naar Oost-Aleppo en vertelt in De Nieuws BV waarom hulp hard nodig is.

Vanochtend trok de directeur van Unicef, Suzanne Laslo, aan de bel. Zij vertelde dat 7 op de 10 gezinnen in Syrië onder de armoede grens leven. Dat betekent dat veel van deze gezinnen in kapot geschoten gebouwen leven en niet weten of ze voldoende eten hebben. Daarnaast hebben deze gezinnen geen winterkleding en warmte om de winter door te komen. Claudia de Breij is sinds 2012 ambassadeur bij Unicef.

Contact via Skype

Afgelopen week sprak Claudia via Skype met kinderen uit Oost-Aleppo. In eerste instantie wilde Claudia naar Syrië gaan, maar uiteindelijk besloot ze niet te gaan. ''Ik durfde niet. Ik heb veel van dat soort reizen gemaakt, maar ik merkte dat ik niet aan mijn zoons kon uitleggen dat ik het zo erg vond voor die kinderen daar dat ik daar naartoe wilde. Terwijl het onveilig is'', vertelt Claudia.

Toch wilde ze graag contact maken met de mensen daar. Samen met Nader, een Syrische vriend en saxofonist van Claudia, als tolk heeft ze geskypet met een gezin uit Oost-Aleppo. Claudia: ''Er stond een tafel met een computer klaar en een cameraman ter plekke heeft de kinderen gefilmd.'' In eerste instantie kreeg Claudia te horen dat alles goed ging, maar door langzaam door te vragen kwam de werkelijke situatie naar boven.

Geen winterjas of pyjama

De actie van Unicef gaat om de basisbehoeften voor kinderen daar. Volgens het Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben zij recht op basale levensvoorzieningen. Maar uit het Skype gesprek blijkt dat kinderen dat niet altijd hebben.

Claudia: ''Hele primaire levensbehoeften zijn er niet. Als je vraagt of ze een warme jas hebben als ze naar school lopen zeggen ze, 'Nee ik heb deze trui.' Als het te koud buiten is gaan ze niet naar school en blijven ze thuis. Maar als je vraagt wat ze het meest missen is dat hun overleden vader.''

''Je ziet ook veel wat niet verteld wordt. Na ongeveer tien minuten begonnen de kinderen te gapen. De kinderen zijn moe, ze hebben het koud en slapen niet goed. Ik zie ze dan in dat kamertje en ik weet hoe het ruikt en ik weet hoe die kinderen graag willen knuffelen. Ik vind van alles van de proxy oorlog die daar gevoerd wordt. Alleen die kinderen hebben met geopolitiek niks te maken, die staan daar gewoon'', zegt Claudia.

De video van Claudia is te zien via de website van Unicef.

Claudia de Breij: kinderen in Syrië hebben hulp nodig

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie