Binnenland

Universiteiten en hogescholen hopen vrijdag te horen dat de collegezalen weer helemaal vol mogen

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Universiteiten en hogescholen hopen vrijdag te horen dat de collegezalen weer helemaal vol mogen

Universiteiten en hogescholen wachten met spanning op de persconferentie van aanstaande vrijdag. Dan horen ze of ze het komend schooljaar rekening moeten houden met de anderhalve meter afstand, of dat deze maatregel wordt losgelaten. Een belangrijke beslissing voor de studenten, want wordt het weer online les of mogen ze weer een volle collegezaal in?

"We hopen dat we zonder anderhalve meter afstand les mogen geven", zei rector magnificus van de Radboud Universiteit in Nijmegen, Han van Krieken, in Nieuws en Co. "Dat is zó belangrijk. Studenten en docenten hebben dat heel hard nodig."

Rector magnificus van de Radboud Universiteit in Nijmegen, Han van Krieken, over de coronamaatregelen van komend schooljaar

Voor de zomer dachten universiteiten en hogescholen dat ze dat nu wel zouden weten, maar de golf van besmettingen aan het begin van de zomer zorgt voor aanhoudende onduidelijkheid.

Een belangrijke beslissing, want als de afstandsmaatregel blijft, kan maar 30 procent van de gebouwen gebruikt worden. Universiteiten en hogescholen moeten dan terugvallen op alternatieve roosters, of die van vorig jaar. Zelf vinden ze het geen optie. Zij willen dat het 'oude normaal' vanaf september weer zijn rentree maakt.

'Snakken naar normaal onderwijs'

"Studenten en docenten zeggen dat ze snakken naar naar normaal onderwijs. We horen dat veel studenten het moeilijk hebben met de situatie zoals die was", zegt Van Krieken. Volgens de rector magnificus hebben studenten last van motivatieproblemen en het ontbreken van een dagritme.

Van Krieken wil de jongeren ook belonen voor hun inzet tijdens de coronacrisis. "Je ziet dat jonge mensen zich best goed aan de regels hebben gehouden. De jonge mensen doen dat voor de samenleving als geheel. En ik vind dat we ze daar voor mogen belonen en ze in deze nieuwe coronafase de ruimte geven om te studeren."

Prikbussen

Op zeker drie universiteiten en vier hogescholen komen mobiele vaccinatielocaties. Het gaat om de universiteiten van Maastricht, Nijmegen en Leiden en de hogescholen van Den Haag, Maastricht, Utrecht en Amsterdam.

"Wij zullen hiermee de studenten zoveel mogelijk oproepen om zich te laten vaccineren, om zo de vaccinatiegraad te verhogen. Maar ik ben zeker niet voor een verplichting." De optie om met een toegangsbewijs te werken is wel bij de rector magnificus door zijn hoofd geschoten, maar acht hij logistiek niet werkbaar. "Al is dat wel te overwegen", zegt hij daarover.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie