Binnenland
BNNVARA

Wordt Twente weer dé textielregio?

foto: Vroege Vogels/Henny Radstaakfoto: Vroege Vogels/Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Twente weer dé textielregio?

In 2030 moet de helft van alle textiel in Nederland van duurzaam materiaal zijn. "Op dit moment wordt maar van 1 à 2 procent van onze kleding weer nieuwe textiel gemaakt", zegt Jan Mahy van de Saxion Hogeschool in Enschede, in Vroege Vogels.

Duurzaam textiel

Een lange weg te gaan nog dus. De hogeschool speelt een centrale rol bij het Circulair Textiellab dat onlangs in Twente is geopend. Dit kennis- en innovatiecentrum brengt allerlei partijen als kringloopwinkels en recyclingbedrijven bijeen. Samen willen ze Twente op de kaart zetten op het gebied van duurzaam textiel.

Afgedankte kleding is geld waard

"De textielindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën van de wereld. Die verduurzaming is dus hard nodig", zegt Mahy, die tevens voorzitter van het samenwerkingsverband is.

Per jaar verdwijnt zo'n 300.000 ton aan gedragen kleding in de kledingcontainers. "Da's vergelijkbaar met een aaneengesloten rij vrachtwagens van Vlissingen tot Roodeschool", verduidelijkt Jan Mahy. Daarvan komt 98% uiteindelijk – soms nadat de textiel is gedowncycled tot bijvoorbeeld poetsdoeken en isolatiemateriaal – in de verbrandingsovens terecht. Mahy: "En dat terwijl textiel een waardevolle grondstof is."

Van textiel naar textiel

Bij mechanische recycling worden stukken textiel versnipperd en de vezels uitgesorteerd, zodat ze hergebruikt kunnen worden. Maar de kwaliteit daarvan is onvoldoende. Dus worden er nieuwe technieken ingezet, zoals chemische recycling, waarbij op moleculair niveau textielmateriaal wordt afgebroken en opnieuw wordt opgebouwd.

Op deze manier wil men in Twente van een ouwe spijkerbroek weer een nieuw T-shirt maken. Van textiel naar textiel dus. Het Twentse samenwerkingsverband wil binnen drie jaar aantonen dat dat mogelijk is. "En dat moet ook, want in 2050 moet alle textiel 100% duurzaam zijn", zegt Mahy.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie