Binnenland
NOS

Onrust onder gebruikers apneu-apparaat: 'Ik kan gewoon niet zonder'

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrust onder gebruikers apneu-apparaat: 'Ik kan gewoon niet zonder'

Mary Schaars (63 jaar) uit het Gelderse Gendt slaapt al zo'n twaalf jaar met een apneu-apparaat. Ze kan niet zonder. Toen vorige week het nieuws naar buiten kwam dat Philips gebruik van de machine afraadt omdat er schadelijke schuimdeeltjes en gassen ingeademd kunnen worden, heeft ze één nacht proberen te slapen zonder het hulpmasker op. "Dat nooit weer", reageert ze nu.

Mary Schaars kan niet slapen zonder apneu-apparaat en blijft het gebruiken ondanks terugroepactie

"Zo brak als ik wakker werd. En hoofdpijn. Je bent jezelf niet. Net als vroeger." Vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. De Apneuvereniging, die sinds vorige week overspoeld wordt met vragen, herkent het. "Wij krijgen van veel leden te horen dat ze het wel proberen, twee of drie nachtjes zonder apparaat, maar dat ze toch weer besluiten om hem wèl te gebruiken. Ondanks de risico's", zegt bestuurslid Marijke IJff.

In Nederland zijn er ongeveer 50.000 gebruikers van deze apparaten. Philips adviseerde patiënten de machines niet meer te gebruiken en een arts te raadplegen. "Dat is ook ons advies. Er zijn mensen die gemiddeld vijftig ademstops per uur hebben. Als je dan niet zo'n apparaat gebruikt, word je 's morgens gesloopt wakker."

Bovendien verhoogt apneu op lange termijn de kans op hart- en vaatziekten. Schaars: "Dus ja, wat is erger? Bij gebruik een kleine kans op het inademen van schadelijks stoffen, of ellende bij het niet-gebruiken? Ik weet het wel."

Philips gaat door het stof: "Het spijt ons zeer dat er verwarring en ongerustheid is ontstaan onder patiënten en we doen er alles aan om dit te verhelpen."

Wat is apneu?

Bij patiënten met apneu stokt de ademhaling zo'n tien tot vijftig keer per nacht voor een paar seconden. Dat kan ook vaker zijn, tot wel tientallen keren per uur. Dat betekent dat patiënten vaak wakker schrikken om adem te halen en dus onrustig slapen. Het leidt tot slaaptekort, mensen worden prikkelbaar, krijgen hoofdpijn en concentratieproblemen. Apneu verhoogt ook de

kans op hart- en vaatziektes. Het is niet levensbedreigend.

Ster advertentie
Ster advertentie