Hoe duurzaam is duurzame palmolie?
- Nieuws
- Hoe duurzaam is duurzame palmolie?
Nederlandse voedingsbedrijven en supermarkten gaan aan kop als het gaat om het gebruik en de inkoop van duurzame palmolie. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. Vooral FrieslandCampina, Unilever en Ahold Delhaize doen het goed.
In totaal onderzocht het WNF wereldwijd 137 bedrijven, waaronder McDonald's, Nestlé en Colgate-Palmolive. Van die bedrijven is volgens de natuurorganisatie tweederde goed bezig. In vergelijking met een jaar geleden hebben veel bedrijven een verbetering laten zien.
Orang-oetan
Palmolie wordt gebruikt voor een enorme variëteit aan producten. Van margarine tot zeep en van koekjes tot shampoo. Het winnen van palmolie gebeurt vooral in Maleisië en Indonesië. In die landen wordt dikwijls regenwoud platgebrand om ruimte te maken voor palmolieplantages. Dit gaat ten koste van het leefgebied van bijvoorbeeld de orang-oetan en de Sumatraanse neushoorn.
Duurzame palmolie heeft een speciaal keurmerk. Een van de belangrijkste voorwaarden voor het keurmerk is dat de palmolie afkomstig is van plantages waar geen regenwoud voor is gekapt of platgebrand. Naar verwachting is de vraag naar palmolie in 2020 verdubbeld.
‘Duurzame palmolie bestaat niet’
Willie Smits beheert al vele jaren enkele opvangstation voor orang-oetans op Borneo. Volgens hem is duurzame palmolie een illusie. 'Palmolieplantages kunnen per definitie nooit duurzaam zijn. Ze maken gebruik van enorme hoeveelheden kunstmest en bestrijdingsmiddelen en herbergen geen enkele biodiversiteit.'
Smits vindt het onbegrijpelijk dat zogenaamd duurzame bedrijven als Unilever en NGO's als het Wereld Natuur Fonds hun naam verbinden aan de 'Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie', terwijl de orang-oetan daar zichtbaar onder lijdt.
Beluister de reportage van Vroege Vogels over palmolie en orang-oetangs:
Nederland grootste importeur
Nederland is Europa's grootste importeur van palmolie en de vijfde op de wereldmarkt door de aanwezigheid van bedrijven zoals IOI Loders Croklaan op de Rotterdamse Maasvlakte. Greenpeace bekritiseert dit bedrijf al jaren vanwege haar schadelijke productiemethoden.
Bron: ANP, WNF & Vroege Vogels