Binnenland
NOS

'De 'nachtburgemeester' wordt wereldwijd langzaam serieus genomen'

foto: Romy Treebuschfoto: Romy Treebusch
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De 'nachtburgemeester' wordt wereldwijd langzaam serieus genomen'

Amsterdam moet op zoek naar een nieuwe nachtburgemeester. Mirik Milan hangt na zes jaar de functie in de wilgen. Hij zag de stad en zijn beroep enorm veranderen. "Het nachtburgemeesterschap wordt langzaam serieus genomen."

Diversiteit is het belangrijkste thema voor zijn opvolger, vertelt Milan in het NOS Radio 1 Journaal. "Er vindt nog steeds uitsluiting plaats. Het probleem daarbij is dat clubs zelf bepalen wie wel en niet je klanten zijn en dus aan de deur kunnen weigeren wie ze willen."

Nachtburgemeester Mirik Milan van Amsterdam zwaait af

"De uitsluiting wordt mogelijk in de hand geholpen door de hang naar veiligheid. Clubs willen zelf de sfeer op de dansvloer kunnen bepalen." Bij festivals gebeurt dit minder, omdat er meer verschillende soorten muziek wordt gedraaid. "Die voorbeelden moeten we prijzen, dus 'naming and faming' in plaats van 'shaming'."

Het probleem zal niet zo maar zijn verholpen, vreest de nachtburgemeester. Toch heeft hij een goede hoop: "Het nachtleven is immers toch de plek waar mensen open minded zijn." Milan stelt voor om daarbij de pijlen te richten op jongeren. "Wanneer zij op hun 16e het nachtleven in gaan, moeten we ze zien te verbinden."

'Prins carnaval' van de nacht

De stad is in zes jaar enorm veranderd, vindt Milan. "We hebben door het beleid, dat onder sterke leiding van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, een nieuw soort moderne club ontwikkeld. Dankzij de 24-uursvergunning zijn clubs naast bar soms ook een galerie of een werkplek. Niet alleen drinken en dansen, maar ook een buurthuis." Daarnaast ging Milan de strijd aan met het vrouwentekort in het dj-aanbod.

De 'nachtburgemeester' is niet alleen een geuzennaam meer, maar ook een instituut geworden. "Ik noemde het altijd de 'prins carnaval' van de nacht, maar het is nu een onafhankelijk adviesorgaan voor B&W."

De titel begon ooit met knipoog. De Rotterdammer Jules Deelder kreeg in de jaren 70 de bijnaam van een fietsenmaker toegedicht, omdat hij de dichter elke nacht de straat op zag gaan. Het fenomeen werd sinds enkele jaren 'langzaam serieus genomen', volgens Milan. Deelder blijft voor hem de 'vader van de nachtburgervaders'.

Wereldwijd overgenomen

Wereldwijd worden er inmiddels nachtburgemeesters benoemd. Zo was Milan in september bij burgemeester Bill de Blasio van New York. "We're learning from the best", kreeg de Amsterdammer toen te horen. Binnenkort wordt daar een eerste 'night mayor' benoemd. Eerder werd hij overgevlogen naar Londen om ervoor te zorgen dat het nachtleven er 'net zo bruisend als in andere Europese steden' zal worden.

Milan is inmiddels toe aan een nieuwe baan. "Ik heb altijd gezegd dat ik stop als de functie geprofessionaliseerd is. Dat is het geval, met behulp van zo'n zestig nachtlevenpartijen. Eberhard van der Laan leerde mij aan mijn woord te houden, dus vertrek ik."

De stichting is dus op zoek naar een nieuwe nachtburgemeester (m/v/x). Het advies van de voorganger: weet wie de spelers zijn en heb visie, onder meer over diversiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie