Binnenland

Lekker barbecuen? 12 tips op een rijtje gezet

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Lekker barbecuen? 12 tips op een rijtje gezet

[AVROTROS] De zomer is in aantocht en we hebben al de nodige mooie dagen gehad. Het is de hoogste tijd om vaker de barbecue aan te steken! Hoe zorg je voor een succesvolle barbecue? Hoe krijg je de barbecue snel aan, zorg je voor de beste garing van je vlees of vis en hoe maak je het rooster schoon? We geven tips en hebben twee lekkere recepten van chef Julius Jaspers.

Lekker barbecuen? 12 tips op een rijtje gezet

Julius Jaspers is kok, bekend van onder meer het televisieprogramma Topchef en eigenaar van restaurants als Julius Bar & Grill en HappyHappyJoyJoy. Daarnaast is Jaspers ook auteur van boeken als BBQBijbel en Smart BBQ. Hij staat drie keer per week achter de barbecue en heeft er ook meerdere, waaronder een Big Green Egg, een oliestoker, een Weber en een Japanse barbecue. Hij barbecuet alleen op kolen en zet ook in de winter de BBQ aan.

Kolen of elektrisch of toch gas?

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste manier? Of je nou elektrisch, op gas of ouderwets op houtskool barbecuet, er is voor ieder wat wils. Als je fan bent van de rokerige geur en de kenmerkende smaak die de houtskool meegeeft aan je eten, dan is houtskool de beste optie. Een barbecue waarmee je op houtskool kan barbecuen is er al van een paar tientjes tot honderden euro's. Met een gasbarbecue ben je veel minder tijd kwijt aan voorbereiding, heb je geen gedoe met kolen die maar moeilijk heet worden en daarnaast heb je veel minder rook. Nadeel: je mist wel die rookgeur van de kolen en als je gasfles onverwachts leeg blijkt te zijn kan je niet barbecuen. De derde optie is een elektrische barbecue die snel klaar voor gebruik is. Je doet de stekker in het stopcontact en in een mum van tijd is hij gebruiksklaar. Thuis heb je al snel een verlengsnoer nodig als je lekker in de tuin zit, maar voor op het strand of in het park is een elektrische barbecue weer minder geschikt. Jaspers kookt op kolen. "Het is toch oerkoken. Gas deed ik toen ik kleine kinderen had, want dan kon ik hem snel aanzetten als ze in de buurt waren." Jaspers is geen fan van die kleine wegwerpbarbecues die je overal kan kopen voor een paar euro waarbij je alleen een velletje papier aansteekt.

Tip: let op met spiritus

Je begint met het aansteken van de barbecue. Veel mensen doen dat bij een barbecue voor houtskool met, naast de houtskool, briketten en spiritus. "Reken een half uur voordat je wil eten dat je de barbecue moet aansteken", aldus Jaspers. Hij zal briketten en spiritus niet aanraden. In briketten zit een stofje waardoor de ze lekker branden en dat wil hij liever niet in zijn eten hebben. Tip: ook met spiritus moet je oppassen, want er kan een steekvlam ontstaan. De geur kan ook in je eten trekken. Als je zeker wil zijn dat alle dampen van de spiritus weg zijn, laat de barbecue dan minimaal 45 minuten branden voordat je er een lapje vlees op legt.

Gebruik een kernthermometer!

Ieder barbecuekoning die zichzelf een beetje serieus neemt achter de barbecue, heeft een kernthermometer. Daarmee kan je de garing van je vlees bepalen en dus voorkomen dat er ongare stukken vlees op je bord liggen. Maak niet teveel verschillende dingen tegelijkertijd klaar. "Iedere vleessoort heeft zijn eigen garing. Als je alles tegelijkertijd op de barbecue gooit verbrandt de helft." Jaspers tipt dat je het best één vleessoort kiest die je een paar uur op de barbecue laat garen. Gebruik de oven als warmhoudkast. "Zodra de gasten er zijn leg je dingen erop die snel klaar zijn."

Leer van andermans fouten

Het lekkerste vlees krijg je niet door een snelle garing op een hoge temperatuur. Dat geldt overigens niet voor een lekker biefstukje. Voor ander vlees geldt: veel beter is het om langer te laten garen op een lagere temperatuur zodat je vlees extra mals wordt. De smaak van je houtskool trekt zo ook beter in je vlees. De meeste barbecues hebben een deksel en mensen zijn steeds geneigd om het deksel open en dicht te doen. Doe dit niet! De temperatuur daalt steeds en dat komt niet ten goede aan de garing van je vlees. "Ik zie ook dat mensen te laat het vuur aanmaken en te veel echte vlammen creëren", aldus kok Julius Jaspers. "Gebruik je een Big Green Egg? Kijk dan uit voor backdraft. In het ei is het 250 graden. Als je het deksel opent, doe dat dan geleidelijk, anders krijg je een steekvlam."

Wat is een lekker gerecht voor vegetariërs?

Neem een hele knolselderij, twee gram zout, meng dat met twee eiwitten. Metsel die hele knol erin. Gaar dat anderhalf uur op 140 graden in een groen ei en sla het geheel met een hamer open.

Hoe zorg je voor een veilige barbecue?

Zorg dat je een goedwerkende barbecue hebt die stabiel staat. Wees voorbereid met een brandblusser en een branddeken in de buurt. Stop met barbecuen als het donker wordt. "Drink niet teveel", zegt Jaspers.

Rooster schoonmaken doe je zo

Na afloop als iedereen klaar is met eten en er geen vlees, vis of iets anders meer op de barbecue ligt, laat je de barbecue vanzelf uitgaan. Gooi er geen water op. Het rooster schoonmaken is niet het meest favoriete klusje. Julius tipt dat je na afloop het rooster het best in het gras kan leggen of in een vuilniszak kan doen met een bakje ammoniak. "Laat het een nachtje zitten en kijk de volgende dag wel goed uit met openmaken van de zak."

Tips van luisteraars

Ook van onze luisteraars kregen we een aantal tips via de Radar App hoe zij de perfecte barbecue regelen.

  • Radjesh zorgt dat er altijd een emmer water in de buurt staat. Daarnaast gebruikt hij een brikettenstarter om zo gelijkmatige verhitting te krijgen. De avond voor de barbecue gaat hij het vlees al marineren, maar gebruikt geen olie. Radjesh tipt ook dat je goed gereedschap zoals een stevige grijptang en een handschoen moet gebruiken. Het rooster maakt hij schoon met Dasty, een middel dat we eerder al voorbij zagen komen als tip voor het verwijderen van groene aanslag.

  • Meneer Smeets legt zoveel mogelijk op aluminium schaaltjes. Zijn barbecue op gas verwarmt hij niet te veel om verbranding te voorkomen. Bij het grote vlees controleert hij met een thermometer de temperatuur.

  • Loek had een hele buitenkeuken gebouwd, maar vindt dat toch veel gedoe met schoonmaken en gesleep met gasflessen. Nu heeft hij een elektrische waarbij de temperatuur constant is en die ook nog eens snel schoon te maken is.

  • Ron let heel erg op temperatuur. Bij het aanmaken sluit hij het deksel om de houtskool met behulp van een starter door te laten warmen. "Vlees rooster ik boven houtskool en laat ik garen op een deel waar geen houtskool ligt."

  • Piet is oud-brandweerman en weet dus wel iets van vuur. Hij tipt een elektrische barbecue, want die rookt niet bij het aanmaken "en dus minder stank". "Zet hem achterin de tuin. Sta erbij als je hem aanzet." Piet tipt ook dat je moet denken aan de wind en dus je buren.

  • Theo legt na de barbecue zijn rooster in het gras. "Dan veeg je het zo schoon."

  • Loes tipt dat je vooral kinderen uit de buurt moet houden. Goede tip van Loes, want voor je het weet gooien kinderen allerlei spullen uit de tuin in je barbecue die vervolgens weer in je vlees zitten.

Recept voor Caveman diamanthaas

Voor zes personen neem je:

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel chili flakes
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 6 draadjes saffraan
  • 900 gram diamanthaas

De bereiding gaat als volgt:

  • Meng paprikapoeder, zwarte peper, chili flakes, venkelzaad en saffraan in de vijzel en vijzel het zo fijn mogelijk. Passeer door een fijne zeef.

  • Wrijf de diamanthaas aan alle kanten in met het specerijenmengsel en laat vijftien minuten intrekken.

  • Blaas met een föhn de meeste as van de gloeiende kolen van de BBQ en leg hier de diamanthaas op, draai na dertig seconden op de andere kant en herhaal dit nog twee keer.

  • Haal het vlees van de kolen, gebruik de föhn om de as van het vlees te blazen en laat een kwartier in aluminiumfolie rusten.

  • Verwijder het folie en snijd het vlees in dunne plakken, bestrooi met grof zeezout en serveer met mosterdzaadsaus.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie