Binnenland
KRO-NCRV

Zonnig weer betekent overlast op Zuid-Limburgse wegen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonnig weer betekent overlast op Zuid-Limburgse wegen

Op mooie dagen trekken we er massaal op uit om te recreëren in natuurgebieden. Maar daardoor is de laatste jaren de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de populairste gebieden flink onder druk komen te staan, met name in Zuid-Limburg kampt men met overvolle wegen en opstoppingen. "Dit landschap is niet van ons, maar we proberen het wel een beetje te beschermen en leefbaar te maken", zegt Paul Merk van de stichting Verkeersleefbaar Heuvelland bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Voormalig prof wielrenner Thomas Dekker reed in het Limburgse Heuvelland meermaals de Amstel Gold Race. Volgens hem is er een opmars aan fietsers en is er steeds meer animo voor vakantie in eigen land. "Vroeger was het alleen het fietsclubje uit het dorp die er een paar dagen op uit trokken. Tegenwoordig kan iedereen makkelijk een fiets huren en via apps een mooie route uitzoeken." De overlast wordt niet alleen door fietsers veroorzaakt, bewoners zeggen dat vooral dagjesmensen voor overlast zorgen. Zo is het aantal rally's, old-timeroptochten, motorclubjes de laatste jaren enorm toegenomen. "Motoren en Porsches scheuren de heuvels af", vertelt Merk op.

Op de rem

De Limburgers maken zich zorgen over de drukte, toeristen begrijpen de frustratie maar vinden het ook heerlijk om er te recreëren. "We ontvangen veel e-mails van bewoners, wanneer de overlast toeslaat zijn mensen in staat hun huis te verlaten om drukte te ontlopen", zegt Merk. "Het doet iets met mensen."

Na jarenlange discussies lijken gemeenten op de rem te trappen. Gemeente Vaals stelt twaalf punten op die als maatregelen dienen om het Heuvelland verkeer veiliger te maken en de omgeving leefbaarder. Zo dient iedere georganiseerde tocht zich van te voren te melden en worden maximale snelheden in buitengebieden terug geschaald, vertelt Harry Leunessen, burgemeester van Vaals. Daarnaast wil de gemeente samen gaan werken met partijen zoals Google, om ervoor te zorgen dat sommige wegen niet op 'maps' weergegeven worden en dat drukte door toerisme voorkomen wordt.

Verhuizen dan maar

Merk wil benadrukken dat het niet zo is dat toeristen niet welkom zijn in het gebied. "Dit landschap is niet van ons, maar we proberen het wel een beetje te beschermen en leefbaar te maken."

"We moeten van beide kanten wat liever en respectvoller naar elkaar zijn", zegt Dekker. De voormalige prof wielrenner vindt dat er van beide kanten water bij de wijn moet. "Toeristen moeten mensen daar laten leven zoals zij leven, maar ik zou zelf niet ergens willen wonen waar ik elke dag hinder ervaar van mijn omgeving." In dat geval kan je volgens Dekker beter verhuizen. "Er gaan namelijk heel veel mensen blijven komen naar Zuid-Limburg, aangezien het er zo mooi is."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie