Binnenland
MAX

Waarom we ouderen nog zo veel mogelijk zelf moeten laten doen: 'Stop de betutteling'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we ouderen nog zo veel mogelijk zelf moeten laten doen: 'Stop de betutteling'

Stop met het betuttelen van ouderen, want daar hebben zij zelf ook niks aan. Die oproep doet specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet. Senioren en zeker de groep 80-plussers, zijn veel zelfstandiger en fitter dan de meeste mensen denken.

Video niet beschikbaar

Natuurkundebijles

Hans Creton is 88 en doet van alles. Sporten neemt hij serieus en hij is fanatiek, zowel bij bridgen als jeu de boules. Daar traint hij voor, net zoals vroeger bij voetbal, wat hij tot in de zeventig deed. "Ik ben ook altijd heel erg blij als ik een wedstrijd win." Daarnaast geeft hij natuurkunde (bij)les aan jongeren en is hij vrijwilliger bij ouderenorganisatie ANBO-PCOB. "Ik doe dus eigenlijk niet zo rustig aan."

Laat het zout op de oude plek

En waarom zou hij ook? Ester Bertholet legt uit dat wij als samenleving soms ouderen te veel uit handen willen nemen. Het moet allemaal veilig zijn en makkelijk, bijvoorbeeld in huis. Het is juist slim om koffie of zout op een hogere plaats in de keuken leggen, zodat je stretchbewegingen blijft maken. Doen ze dat niet, krijgen ze last van hun schouder en moeten ze naar de fysio. "Dat vind ik heel krom, dan kunnen ze net zo goed die koffie pakken."

Goedbedoeld, maar werkt averechts

Mensen willen graag helpen en het is goedbedoeld, maar niet altijd nodig. Zo heeft Creton met zijn kleinkinderen afgesproken dat ze op twee meter afstand moeten staan als hij op de computer bezig is. "Als je het door hen laat doen, dan kun je binnen een jaar niet meer zelf op die computer."

Volgens de ouderenarts werkt het uit handen nemen van taken zoals het huishouden of boodschappen ook averechts. Dan gaan ze er zelf in geloven dat ze ook niets meer kunnen. "We zijn het niet meer gewend dat iemand zoals Hans met een dweil door het huis zien gaan." Dat soms dingen langer duren of anders gaan, dat moeten we als samenleving accepteren.

Tot slot heeft Creton ook nog wel een tip als dingen niet meer lukken. "De kunst van het ouder worden is alternatieven voor dingen vinden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie