Binnenland
BNNVARA

Mrs. Senior Pride Nardie Eijsberg (71) zet zich in voor 'roze ouderen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Mrs. Senior Pride Nardie Eijsberg (71) zet zich in voor 'roze ouderen'

Geïntimideerd, buitengesloten of soms zelfs bespuugd worden. Nog altijd krijgen senioren, die afwijken van de heteronorm, in verzorgingstehuizen en op andere plekken te maken met pestgedrag. Nardie Eijsberg zet zich als ambassadeur van Roze 50+ al jarenlang in om de positie van de zogeheten 'roze ouderen' te verbeteren. Onlangs werd haar werk bekroond met de titel Mrs. Senior Pride 2023. In De Nieuws BV vertelt ze hoe belangrijk het is voor roze ouderen om kracht en steun bij elkaar te zoeken: "Je eigen kracht blijven voeden en ontwikkelen met elkaar, dat is ontzettend belangrijk."

Video niet beschikbaar

Eijsberg noemt haar benoeming tot Mrs. Senior Pride belangrijk, eervol en 'een bevestiging van haar werk'. "Die waardering is altijd leuk. Belangrijker nog is dat je daarmee Roze 50+ in de picture speelt en verhalen kan delen."

Roze ouderen zijn onzichtbaar

41 procent van de 65-plussers heeft ooit last gehad van vooroordelen of discriminatie door buren en 36 procent door zorgverleners, blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Movisie. De verhalen die Eijsberg hoort bevestigen dit ook. "Maar, een heel belangrijk verhaal is ook, dat in zorg en welzijn roze ouderen vaak heel onzichtbaar zijn. Zorgorganisaties kennen ze niet."

De geslotenheid van roze ouderen speelt daarin volgens Eijsberg absoluut een rol. "LHBTIQ+-ouderen komen uit een tijd komen waar het echt nog een zonde of een psychiatrische ziekte was." En hoewel de tijden veranderd zijn, blijft die gevoeligheid volgens Eijsberg. "Heel veel van ons zijn gewend een gewoon leven te leiden en gewoon oud te worden, maar we scannen vaak toch de omgeving: waar ben ik nu en kan ik wel mijzelf zijn? Kan ik meteen openlijk zeggen dat ik een vriendin heb? Daar zit een voorzichtigheid en een potentieel gevoel van onveiligheid. Ouderen worden daardoor voorzichtiger."

Kennis en sensitiviteit zorgpersoneel

Een goede vriendin van Eijsberg heeft traumatische ervaringen in haar gezin en door het geloof. Eijsberg vertelt dat zij liever dood gevonden wordt, dan dat ze in een zorgcentrum moet zitten. "Ze is bang om zichzelf niet te kunnen zijn en haar verhaal niet te kunnen vertellen." Ook is de vriendin volgens Eijsberg bang om gepest of buitengesloten te worden en de traumatische ervaringen weer opnieuw te beleven.

Nu verzorgingshuizen sluiten en verpleeghuizen toenemen, is het volgens Eijsberg belangrijk dat het personeel weet hoe ze met roze ouderen om moeten gaan. "Het is belangrijk dat het personeel kennis en sensitiviteit heeft, ook voor LHBTI ouderen." Zo kunnen zorgorganisaties een keurmerk halen, zoals De Roze Loper. "Als je weet uit welke situatie iemand vandaan komt, dan ga je er anders mee om dan bij personeel waarbij er ongemak is."

Blijven ontmoeten

Belangrijk voor roze ouderen is dat ze elkaar ook blijven ontmoeten, vertelt Eijsberg: "Een steunend netwerk is ontzettend belangrijk. Roze 50+ heeft als een van de doelen het mee organiseren van ontmoetingen." Zo zijn er in veel steden roze salons waar men een keer per week of per maand samen kan komen. Dan is het volgens Eijsberg niet alleen gezellig, maar worden er ook ervaringen uitgewisseld. "Veel roze ouderen komen uit een tijd waarin ze strijdbaar zijn geweest. Dus dan is het heel zuur als zij, nu ze kwetsbaar worden, weer in de kast gaan."

Zelf hoopt Eijsberg later ook strijdbaar te blijven, alhoewel ze merkt dat ook zij nieuwe omgevingen blijft 'scannen'. Dat komt volgens haar door de tijd waar ze uit komt. "Het lag bij mij thuis ook moeilijk, maar dat is meer dan 100% goedgekomen, mensen veranderen, je groeit met elkaar mee. Het was de tijd van de burgerrechtenbeweging, de tweede feministische golf. Daar haalde je kracht en versterking uit. Dat heb je nodig als roze oudere, dat je je niet alleen voelt. Want in je eentje kan je er niet tegenop boksen. Je eigen kracht blijven voeden en ontwikkelen met elkaar, is ontzettend belangrijk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie